UN POEMA A L’EXILI

El diumenge 12 de desembre es farà la projecció a l’Auditori can Roig i Torres del documental UN POEMA A L’EXILI a les 11 del matí.

 

El documental, una coproducció internacional entre Puerto Rico i Catalunya, es basa en la correspondència inèdita entre el Mestre Pau Casals i el poeta Joan Alavedra, i explica com va néixer el poema El Pessebre i com aquest es va convertir en la composició musical més important i coneguda de Casals. Ambdós artistes van compartir un exili forçós a França, a causa de la Guerra Civil, que va desembocar en una profunda amistat i relació creativa.

Escrit per la mateixa directora, el guió aprofita els testimonis de persones vinculades a Casals i Alavedra. I aprofundeix en una gran diversitat de fonts documentals inèdites (cartes, filmacions i fotografies) i en la gravació del concert del 50è aniversari de l’estrena mundial de la peça, que va tenir lloc a la basílica de la Sagrada Família el desembre de 2011 i interpretat per l’Orquestra Simfònica de Sant Cugat.

L’Oratori del Pessebre va ser composat pel mestre Casals entre els seus dos exilis, el de Prada (on s’hi va instal.lar el 1939) i el de Puerto Rico (país natal de la seva mare Pilar Defilló) i on es va mudar a mitjans de la dècada dels anys 50 en conèixer la que seria la seva dona, la portorriquenya Marta Montáñez.

Finalment El Pessebre es va estrenar a Acapulco (Mèxic) el 1960,
amb l’ovació d’un nodrit públic mexicà i d’exiliats catalans.