CORRELLENGUA 2021

Diumenge 24 d’octubre a les 11 del matí, a la plaça del Rellotge es farà l’acte central del CORRELLENGUA d’aquest any.

 

 

MANIFEST I PROGRAMACIÓ  DEL CORRELLENGUA 2021

Santa Coloma de Gramenet

 L’any 2008 l’autora del Manifest del Correllengua va ser Isabel-Clara Simó. Les seves paraules clarividents ja alertaven del risc d’extinció del català i ens advertia: “Si no salvem la llengua, no salvarem el país”. Fins a la seva mort no va parar d’alertar-nos: estem en perill de mort.

La seva clarividència, però, no la duia a aïllar-se ni a enrocar-se. Ben al contrari, reclamava que el català fos la llengua comuna de tots els catalans “vinguts de totes bandes del món”. Ella volia, doncs, que el català fos una llengua per conviure, una llengua per compartir. I aquest somni no era gens forassenyat. En tots els territoris de parla catalana hi ha més gent que s’identifica amb el català que gent que el té com a llengua d’origen. Gent que ha fet seva la llengua encara que no els l’hagin transmès familiarment. I aquest és un present que no podem malbaratar.

La diversitat que ens ha arribat ha estat un regal, una nova realitat que ens recorda que no som sols al món i que la tasca de revitalitzar les llengües subordinades arriba a tots els confins del planeta, perquè arreu hi ha gent que lluita per viure en la seva llengua. Però en aquesta lluita no hem d’estar sols perquè, quan una llengua es mor, tots hi perdem alguna cosa. És l’hora doncs d’apel·lar a la solidaritat dels parlants de llengües dominants perquè només amb el seu concurs aconseguirem restaurar l’equilibri ecolingüístic. Uns tenim la responsabilitat de preservar el llegat que ens han transmès i els altres de respectar-lo. Un llegat que no és només nostre, perquè totes les llengües són de tots. Totes ens aporten maneres alternatives d’explicar el món. Per això mateix al nostre compromís cal sumar-hi la companyonia de tots aquells que lluiten per la llibertat i la justícia parlin la llengua que parlin.

El 96% de la humanitat parla el 4% de les llengües. Aquest és el resultat de segles d’història en què uns pocs han volgut ocupar l’espai de molts. En aquesta confrontació el primer que els han arrabassat ha estat la llengua perquè no puguin recordar qui van ser quan eren lliures. Nosaltres encara hi som a temps perquè malgrat tot hem perpetuat fins aquí les llengües que s’han generat al nostre territori: el català, l’aranès i la llengua de signes catalana. Però no ens queda gaire temps i per això cal que reaccionem, que fem viure la nostra llengua amb tothom i en tots els entorns. I que la fem viure amb la consciència que, quan la compartim, estem donant el millor que tenim i estem dient: tu també ets nosaltres.

La tasca no és fàcil, però és possible. No és fàcil perquè hem de vèncer un estigma que fa segles que dura. És possible perquè només ens cal parlar en la nostra llengua, sempre i arreu. Isabel-Clara Simó ho va expressar clarament com un dels seus bons desitjos: “Aquest any hauries de dedicar algun esforç a salvar la teva llengua, que està en perill d’extinció; per exemple, parlant-la.”

Visca la diversitat i visca el Correllengua.

  1. Carme Junyent

Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades

Acte central del Correllengua

Diumenge,  24 d’octubre

Lloc: Plaça del Rellotge

Hora: 11 h

  • Presentació
  • Conta contes per a públic familiar
  • Mini curset de sardanes a càrrec d’Amics de la Sardana i l’Associació Pro Aplec
  • Lectura de textos d’Isabel-Clara Simó
  • Lectura del manifest per part de membres de Laietans de Gramenet amb el suport del CNL L’Heura
  • Aixecament commemoratiu d’un pilar per part de la colla castellera Laietans de Gramenet
  • Concert de glosa a càrrec de TRÄ (Laia Pedrol i Marc Serrats), amb el suport de la Plataforma per la Llengua

 

 

Còmplices i La vida sense ell

Dimecres 3 de novembre

Lloc: Biblioteca de Singuerlín

Hora: 19 h

Aprofundiment sobre el contingut de les obres literàries Còmplices i La vida sense ell d’Isabel Cara Simó, sota l’eix central de la violència de gènere. Comptarem amb la participació de la seva filla, Cristina Dalfó Simó, i l’aprofundiment literari a càrrec de Luís Soler Alsina.

Organització: Associació Colomenca de Dones Artemis

 

Polis poètica “Poetes del Barcelonès Nord”

Dissabte 6 de novembre

Lloc: Teatre La Colmena

Hora: 11 h

Hi participen: Jordi Tena, Bea Ruiz, Joan Tudela, Josep-Ramon Aragó, Esperança Castell, Coloma Lleal, Maite Doñágueda, Christelle Enguix i Rodolfo del Hoyo.

Comptarem amb la participació del músic Adrià Cano Rocabayera

Organització: Òmnium Barcelonès Nord i Centre Excursionista Puigcastellar

 

 

Taula rodona “La situació del català a Santa Coloma de Gramenet” 

Dijous, 18 de novembre 

Lloc: Biblioteca del Fondo, a la sala Jaume P. Sayrach

Hora: 19 h

Hi participen: Plataforma per la llengua; Marina Massaguer, sociolingüista investigadora al CUSC-UB i a la UOC convidada per Òmnium Cultural Barcelonès Nord; Albert Fabà, del CPNL, i Alexandra Sans Massó, del CNL L’Heura

 

Isabel-Clara Simó, escriptora i militant de la llengua

https://ja.cat/isabelclarasimo

Presentació virtual interactiva sobre la vida i l’obra de l’escriptora i periodista valenciana.

Aquesta proposta vol difondre la figura d’Isabel-Clara Simó. Fa un repàs sobre la seva trajectòria vital i professional i s’explica la seva vessant feminista i de militant de la llengua.

Finalment es planteja un joc a partir de frases de l’autora.

Organització: Centre de Normalització Lingüística L’Heura

 

Entitats organitzadores:

Òmnium Cultural, Centre Excursionista Puigcastellar, Amics de la Sardana, Associació Pro Aplec, ANC, Grup de Danses Tradicional Triballcoloma, Orfeó Tanit, Associació Colomenca de Dones Artemis, Colla Castellera Laietans de Gramenet, CNL L’Heura, Plataforma per la Llengua

Hi col·laboren:

Consell per la República, CDR, ERC, CUP-GG, Junts per Catalunya i En Comú Podem