NOTÍCIES DEL POBLAT I EL SEU ENTORN


[28/5 16:57] Pep Palacio: Feta per l’A. Noguera
La podem canviar, diu, wuan vulguem…
[28/5 16:58] Pep Palacio: Però hi ha més problemes importants de risc greu d’incendi…
[28/5 16:58] Pep Palacio: Doncs sí, el bosc de Can Butinyà fa basarda, sobretot el cim, Turó de l’Espirall, ple de pins blancs tombats!
[28/5 16:58] Pep Palacio: En vam avisar el regidor de Medi Ambient el 5 de maig, i ell a la directora del Parc Serra Marina. 
Van passar 15 valuosos dies, en què vam fer moltes gestions infructuoses, sense resposta. El dia 20 ho vam comunicar, com a últim recurs, a l’Esteve Serrano, núm. 2 de l’Ajuntament. I la màquina es va començar a moure.
Immediatament van visitar el Turó tècnics municipals i del Consorci, ja disposat a actuar.
Durant aquesta setmana, visita a la zona del Consorci i de l’empresa que ha acceptat l’encàrrec. Tenen la idea de resoldre”l abans del 15 de juny.
[28/5 16:58] Pep Palacio: La carretera dels Bombers a Torribera és la Rambla, amb el confinament. Sense cotxes, el pàrquing gran, dels lledoners, ha esdevingut un parc infantil…
 
. L’Ajunt. n’és conscient, i ha fet esbrossar la part de sobre (el triangle “dels cedres, lledoners…” més que mai… peró la banda de baix, només un metre d’amplada, amb tot de pins amb branques massa baixes i herba excepcionalment alta…
. Li hem anat comunicant els punts de més perill, com ara els tres primers pins de la renglera, davant dels Bombers, i una branca molt gran, esqueixada d’un pi enorme. La tècnica municipal de Medi Ambient, A. Benjumea, ho ha anat derivant a l’empresa que está fent les esbrossades (Urbacet, que teballa amb gent disminuïda), que han fent el que han pogut, i potser més.
Els ho hem agraït personalment, tant a la tècnica com als treballadors que ho han fet.
Però, ai!, aquí no s’acaba la història…
Ahir, 27 de maig, ho detallàvem a la tècnica, A. Benjumea:
[28/5 16:58] Pep Palacio: Us en faig còpia. El risc és pertot arreu, però és a la part baixa, la que us diem, on un incendi podria tenir més impacte:
[28/5 17:00] Pep Palacio: Ahir et deia als àudios, entre d’altres coses:
 
1. Recuperació i augment de la bio- diversitat a la gran bardissa de la riera de Can Calvet, i voltants.
 
2. GINESTA
    Context: la quantitat, i qualitat, d’arbres a banda i banda de la carretera de Torribera suma la meitat, o més, de l’arbrat de tot el Torrent de les Bruixes i la Riera de Can Calvet. Un foc sota un d’ells podria provocar… ai, el foc de capçada!
El control de la ginesta entre la carretera i la riera de C. Calvet el vam prioritzar a partir de l’incendi del 15-5-2015, de tal manera q l’any passat ja no la vam haver de segar. Ens vam limitar a arrencar-ne les darreres, poques, ja ben a prop de la riera.
La sorprenent i quantiosa rebrotada d’aq. primavera ens ha obligat a intervenir, vist el context q et deia, i q, crec, havìem compartit. De moment, n”arrenquem a dojo, sota la renglera de pins. Però se’ns menja el temps, i se n’haurà de segar, segur, abans del juny.
 
3. HERBA ALTA, sota la renglera de PINS,  molts amb BRANQUES BAIXES:
Ens preocupa més q cap altre any (el re-fotut context…)
Una de dues: o es fa, ja, un re-alçat de la majoria de pins… o, més fàcil, es sega l’herba entre el centre La Ginesta; i creiem q cal fer-ho abans del juny. Hi estem disposats.
En tot cas, el re-alçat d’aquests pins cal prioritzar-lo a la tardor, si no volem continuar a salto de mata, i amb perill creixent
[28/5 17:00] Pep Palacio: … es sega l’herba entre el Centre La Ginesta i l’aparcament petit, el del final… i, potser, canyes properes
[28/5 17:00] Pep Palacio: De fet, l’empresa Urbacet ja ha segat aquesta zona perimetral de la ciutat, amb UN METRE d’amplada,  
Visto lo visto, entenem que el que cal és eixamplar la franja segada
[28/5 17:00] Pep Palacio: I aquesta carretera de Torribera està molt concorreguda, amb el confinament, molt més que altres carrers limítrofes, com ara el c. Castella…
[28/5 17:00] Pep Palacio: Que no estem al dia…
“Abans del juny”… hauria de ser abans del 15…
[28/5 17:00] Pep Palacio: dels “bruixots”, a proposta del company José Cabezas.
L’Albert Bellido deia ahir que ens podríem estrenar “gestionant” ginesta (una meravella de la natura, però mooolt explosiva), entre la carretera de Torribera i la riera, ben a prop de la gran bardissa on té la seva habitació el senyor senglar…
[28/5 17:00] Pep Palacio: Per cert, dissabte vinent, ja en fase 1, tornarem a la cita setmanal la colla de
[28/5 17:01] Pep Palacio: També han dit q vindran dos nous aspirants a bruixots, en Miguel i en Manolo:
 
El més calent ara mateix, és l estat del bosc de can Butinyà…en perill pel risc d incendi. En procés de que l administració faci neteja dels arbres caiguts…
 
 
 
🔥🔥🔥
 
[11/5 15:32] Pep Palacio: Error: va ser a primers de MARÇ (i no de maig), quan vam acordar amb la Diputació i el Consorci Parc Serra Marina que liquidarien els focus de tomicus a Torribera i T. Pallaresa, respectivament.
[11/5 15:32] Pep Palacio: 🌧🌧🌧🌳🌳🌲🌳🌳🌧🌧🌧
 
Diumenge 10 maig’20, han caigut 7 litres/metre q. al Torrent de les Bruixes, 5è episodi de pluja primaveral, i 8è d’enguany.
Amb tanta pluja, ja excepcional, la muntanya està preciosa, plena d’herba i flors.
Gaudim-ho… i tinguem en compte que amb les calors de l’estiu tindrem molta massa vegetal ben seca (i perillosa), més que altres anys.
Ho diem perquè hem sabut per la premsa que la Generalitat ha suprimit els vigilants de les torres de guaita forestal, precisament ara! Considerem que càmeres i radars ajuden, però no poden substituir l’ull i l’experiència dels guaites. Francament, l’estiu fa por. Esperem que el nostre govern (que tan sensible fou l’any passat en el tema del tomicus al nostre terme) reconsideri la decisió.
La bona notícia és que l’administració local ha prioritzat les tasques forestals: d’una banda, l’Ajuntament ja va començar la setmana passada les esbrossades preventives (com es fa cada any, al maig) a les zones perimetrals de la ciutat amb la muntanya; per tant, entenem que els forestals voluntaris ja podem -i hem- de treballar.
I, a més, el regidor de Medi Ambient ens ha informat que el Consorci del Parc de la Serra de Marina ha procedit a eliminar els pins afectats per tomicus a la Torre Pallaresa, i que la Diputació es prepara per fer el mateix a la Torribera.
Ambdues actuacions les havíem acordat a primers de maig, però el confinament a Espanya les va impedir (en canvi, a d’altres estats europeus, com ara Itàlia, els forestals han estat condiderats essencials des del primer moment, i no van parar).
Aquí, tenint en compte el cicle de l’insecte, la retirada de pins morts i afectats arriba tard; però, en tot cas, al Centre E. Puigcastellar valorem i agraïm que l’administració local hagi començat a actuar immediatament, tan bon punt ho ha pogut fer legalment.
 
 
🔥🔥🌳🔥INCENDIS🔥🌳🔥🔥
 
Preguem que feu un ús molt restringit d’aquesta informació, per seguretat: no donem idees!
Avui fa 5 anys de l’últim incendi greu que hem patit al solell de la muntanya de Santa Coloma.
El 15 de maig de 2015 era un dia “30-30-30”, en argot dels bombers: 30, o més, graus de temperatura; vent de 30, o més, km/h; i humitat inferior al 30 %.
Fou al torrentet que desguassa a la riera de Can Calvet ran del pàrquing petit de la zona esportiva de Torribera, tocant a les escales d’accés.
Els forestals l’anomenem el “torrent del foc”, perquè aquest va ser el 6è incendi, pràcticament al mateix lloc, entre el 1989 i el 2015. És una divisòria de finques encara privades.
A quarts d’una del migdia, des del Mirador del Bosquet de les Escoles, una veïna del proper barri de la Serra de Marina va veure, uns 80 metres per sobre del pàrquing, una parella jove que feia uns moviments estranys. En sentir-se observats, es van afanyar: van calar foc, i van sortir corrents. La veïna va fer fotos amb el mòbil, però eren massa lluny…
Bufava forta la marinada, i va devastar la vegetació supervivent als cinc anteriors incendis, i dues plantades anuals de l’escola Verge de les Neus al vessant sud del mirador, i les de bastants anys de l’IES Ramon Berenguer IV al de llevant.
Els bombers van aturar el foc al planell de les taules de pícnic del Bosquet de les Escoles. Hi van situar el camió al mateix lloc que l’any 94, en l’incendi originat a la mateixa divisòria de finques ja descrita, potser el més greu dels sis. Les argelagues i ginestes que llavors hi  abundaven els van jugar una mala passada: les seves explosions en cadena van assolir el dipòsit de combustible del camió, que va quedar totalment calcinat. Poca broma amb els piròmans locals!
Doncs resulta que ara tenen la taula parada per a l’àpat més suculent (per això us demanem d’extremar la discreció):
Al Turó de l’Espirall, el monticle que hi ha entre Can Butinyà i La Bastida, al límit de terme amb Badalona, el temporal “Glòria” va tombar DOTZENES de PINS BLANCS (súper inflamables, i més si tenen brancada seca ran de terra), i sobretot AL CIM del turonet, i les excepcionals pluges de l’abril van estovar encara més la terra,i en van caure més. Acompanyem la foto d’un d’ells.
Aquests pins tenen fulles i branquetes ja ben seques ran de terra, que es poden encendre de seguida, i anar inflamant branques més i més gruixudes… i ja la tenim armada!!! Hi ha pins tombats en diferents punts del turó, però al cim, exposat a tots els vents, n’hi ha molts de junts i de propers, que si cremen en cadena poden originar un incendi amb una potència de foc altíssima, segurament mai vista aquí.
 
El “Glòria” va deixar polvorins d’aquestes dimensions (molts grans arbres tombats) per tot Catalunya… en uns boscos ja abandonats, i plens de brancada seca pertot arreu.
Per això adjuntem l’entrevista d’Antoni Bassas al Marc Castellnou, cap dels bombers d’èlite de la Generalitat, que afirma que “hem de canviar el xip davant les tempestes de foc”, a l’australiana, que ja ens estan assetjant…
 
Encara hi som a temps de prevenir, de gestionar aquests pins caiguts, i d’evitar que amenacin la magnífica anella boscosa que envolta Santa Coloma, des de La Bastida fins al Puig Castellar, passant per Can Butinyà, la Pallaresa, Torribera…
Fem una crida a les persones sensibilitzades i, en especial, als grups municipals del nostre Ajuntament; i, donada la dimensió i el lloc, limítrofe, de la zona afectada, al Consorci del Parc de la Serra de Marina.
Cal ACTUAR RÀPID!!! 🔥🔥🔥
 
 
 
Espai per a fitxers adjunts
 
 
🌧🌧👏Rècord!👏🌧🌧🌧
 
L’Observatori Fabra, fundat el 1914, apunta que aquest mes d’abril està sent ja, quan encara falten bastants dies per acabar-lo, el més plujós de tota la seva llarga història. I que el dimarts 21-4-20 fou el rècord total de pluja en un sol dia.
I a Santa Coloma?
Els dos pluviòmetres del Centre Excursionista Puigcastellar (el situat al barri del Centre, i el del Torrent de les Bruixes) són molt més “joves”.
Per tant, i des de la nostra modèstia, podem informar que:
Al Torrent de les Bruixes, des de dissabte 18-4-20 fins al dimarts següent, han caigut 180 litres/metre q. Cal retrocedir fins a l’octubre de 2005, que van caure 200 litres també en 4 dies (del 12 al 15 oct.), per trobar un episodi semblant.
Aquests 180 litres superen, de llarg, els 133 del “Glòria” del gener passat, però sense els vents tan huracanats que el van caracterirzar. Que sapiguem, no ha fet mal, a Gramenet.
I que, a diferència de Bcn, el rècord de pluja en un dia, van ser les primeres 24 hores, a partir, justament!, de les 8 del vespre del dissabte, que “St Pere” també va voler homenatjar els professionals sanitaris, i altres, que ens cuiden -i se la juguen- per tot@s nosaltres
[20/4 12:43] Pep Palacio: 🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳
El TOMICUS, CONFINAT??😜😜
L’actual confinament, tal com l’ha decretat l’estat espanyol, ha impedit la tala i retirada dels nous brots de pins morts per tomicus:
La Diputació s’havia compromès a fer-ho al boscde la Torribera, i el Consorci del Parc Serra Marina al de la Torre Pallaresa, ambdós al març passat. Ho vam valorar molt!.
Les setmanes inicials de primavera, pel seu cicle, el tomicus eclosiona, surt del niu i comença a volar, cercant noves víctimes, perquè ja no pot viure dels pins que ja morts.
La gran i exemplar feina de la Generalitat de l’any passat, i el consens d’enguany estan en perill!!!
Diversos governs europeus han considerat que, davant la pandèmia, calia assegurar: el seu control sanitari, l’alimentació de la població… i l’aire que respira (el coronavirus afecta les vies respiratòries…).
Per tant, en diversos estats europeus, entre ells Itàlia, els treballs FORESTALS han estat considerats ESSENCIALS, per l’impacte beneficiós dels boscos en la qualitat de l’aire.
Esperem, i desitgem!, que l’estat espanyol reaccioni aviat, per la salut ambiental… però tot sembla indicar que la bestiola ja s’haurà estès, i ens haurem de limitar a potenciar la força vital dels pins, cosa que els forestals voluntaris colomencs estem fent des de fa dos anys: potenciant la seva capacitat d’acumulació d’aigua pluvial, i reduint quan cal la densitat arbòria. I, vist el resultat (com podeu veure a la nota del 18 de març, que us adjuntem), creiem que cal CONTINUAR-ho fent.
 
[20/4 12:44] Pep Palacio: TOMICUS dels pins. L’actualitat, i balanç:
Ara fa just un any que la pressió unitària colomenca va aconseguir que la Generalitat tallés i retirés els pins morts i afectats de tot el nostre terme, cosa que encara no ha passat enlloc més.
Com ha anat? Veiem-ho, per zones:
 
Als torrents de l’OBAGA (Font de l’Alzina…), en tot aquest any hi han  anat emmalaltint alguns grans pins, pocs. No n’hem continuat fent el seguiment exhaustiu, perquè encara hi glaça, i hi ha bon sotabosc: la mort, escassa, dels pins té alternatives.
 
El que ens preocupa és el SOLELL, on ja no hi gela, i l’efecte beneficiós dels grans pins és difícilment substituïble:
 
. Al Torrent de les Bruixes i la Riera de Can Calvet (fora de Torribera), on actuem els forestals voluntaris, no ha aparegut cap pi malalt, ni mort, en tot l’any. Potser té relació amb el fet que aquest mes ha fet dos anys que els fem, aixada en mà, grans replans de captació d’aigua pluvial, per enfortir-los davant les plagues. També fem gestió forestal.
 
. A la Torre Pallaresa hi hem detectat dos pins amb tomicus, gestionats per la propietat. 
I, a l’escaire sud-oriental de la finca, un brot de fins a 4 pins morts, i uns quants d’afectats al seu voltant. Amb permís de la propietat, els hem fet grans rases, sobretot perimetrals, per enfortir els pins vius, especialment els circumdants al brot, i, així, aïllar el focus.
La tala i gestió dels pins morts i afectats l’assumeix el Consorci del Parc de la Serra de Marina, amb el compromís de fer-ho abans de final de mes, que sol eclosionar l’insecte.
 
. A la Torribera, que fou el cor del problema, la major part de la finca està bé, fa goig. La gran buidada de grans pins està sent molt ben aprofitada per les oliveres, que estan esdevenint les “reines del mambo”.
A la part alta de la finca, per sobre del gran dipòsit d’aigua, hi ha una zona, sense oliveres ni garrofers, etc.”de recanvi”, on els pins presenten molta “misèria”. En una eficient visita de treball que vam fer, fa poc, amb la directora i tècnics del Parc Serra Marina, municipals, i la responsable de Jardins de la Diputació, hi vam detectar 4 pins amb tomicus. Seran tallats i gestionats per la Diputació, també abans de final de mes. El gruix dels pins de la zona constitueixen el focus de processionària més gran i greu del terme. Caldrà estar-ne amatents.
 
En resum, observem que:
. L’actuació de la Generalitat fou un èxit. La plaga ha “rebrotat” ben poc
, Fa dos anys que sabem que l’estrés hídric dels pins, i la seva excessiva densitat, afavoreixen la mort per tomicus. Doncs està quedant demostrat que va bé hidratar-los, per enfortir-los, així com, també tallar-ne els sobrers, fent gestió forestal.
. Al Centre Excursionista Puigcastellar estem molt contents de la col.laboració que hi ha, en matèria forestal, entre els nostres voluntaris i el Consorci del Parc de la Serra de Marina, la Diputació i l’Ajuntanent.
 
“A l’abril, cada gota en val mil”, “En abril, aguas mil”…
Doncs sembla que va de bo, família!
Dilluns passat, St Pere va fer campana a la cita, però aquest dilluns de Pasqua, 13-4-20, ha estat amatent, i de valent: 32 litres / metre q., 3er episodi de pluja primaveral, i 6è d’enguany:
Dels darrers 5 dilluns, 4 han estat passats per aigua. No ens importaria pas que vagi continuant la tònica, oi? 😜🌧

[3/4] Pep Palacio🌧🌧🌧🌳🌳🌲🌳🌳🌧🌧🌧

Aquest dilluns 6 d’abril, ens ha plogut per 3a. setmana consecutiva, amb dues propines.
Primera, que dimarts i dimecres hem continuat “cantant sota la pluja”: 18 litres en total, 2n episodi de pluja primaveral, i 5è d’enguany
I, a més, ha fet fred d’hivern. Amb l’escalfament galopant, la fresca ha anat esdevenint un luxe…
Sembla que la natura es faci ressò de la nostra (forçada) bondat mediambiental, per l’aturada que patim… i està contenta 🌧😀

🌧🌧🌧🌳🌳🌲🌳🌳🌧🌧🌧 Ara, cada dilluns, AIGUA! “Singing in the rain”, cantant sota la pluja, com diu la cançó Doncs sí, dilluns 23 març’20, 15 litres/metre q. al solell de la nostra muntanya, 1er episodi de pluja primaveral, i 4t d’enguany. És de valorar que en els tres mesos d’hivern, l’estació més seca després de l’estiu, hem tingut, de promig, una bona pluja per mes… i una d’elles, la “gloriosa”, de 133 litres! Per cert, amb tot el que ens està caient… es respira divinament! No trobeu?

 
[18/3 12:53] Pep Palacio: 🌧🌧🌧🌳🌳🌲🌳🌳🌧🌧🌧
Semblava la fi del món… però encara plou, hi ha senyals de vida!
Dilluns 16 març’20 van caure 17.5 litres / metre q. al Torrent de les Bruixes, 3er episodi de pluja hivernal, que prepara una esclatant primavera per a plantes, arbres i els animalons que els ronden.
[18/3 12:53] Pep Palacio: TOMICUS dels pins. L’actualitat, i balanç:
Ara fa just un any que la pressió unitària colomenca va aconseguir que la Generalitat tallés i retirés els pins morts i afectats de tot el nostre terme, cosa que encara no ha passat enlloc més.
Com ha anat? Veiem-ho, per zones:
 
Als torrents de l’OBAGA (Font de l’Alzina…), en tot aquest any hi han  anat emmalaltint alguns grans pins, pocs. No n’hem continuat fent el seguiment exhaustiu, perquè encara hi glaça, i hi ha bon sotabosc: la mort, escassa, dels pins té alternatives.
 
El que ens preocupa és el SOLELL, on ja no hi gela, i l’efecte beneficiós dels grans pins és difícilment substituïble:
 
. Al Torrent de les Bruixes i la Riera de Can Calvet (fora de Torribera), on actuem els forestals voluntaris, no ha aparegut cap pi malalt, ni mort, en tot l’any. Potser té relació amb el fet que aquest mes ha fet dos anys que els fem, aixada en mà, grans replans de captació d’aigua pluvial, per enfortir-los davant les plagues. També fem gestió forestal.
 
. A la Torre Pallaresa hi hem detectat dos pins amb tomicus, gestionats per la propietat. 
I, a l’escaire sud-oriental de la finca, un brot de fins a 4 pins morts, i uns quants d’afectats al seu voltant. Amb permís de la propietat, els hem fet grans rases, sobretot perimetrals, per enfortir els pins vius, especialment els circumdants al brot, i, així, aïllar el focus.
La tala i gestió dels pins morts i afectats l’assumeix el Consorci del Parc de la Serra de Marina, amb el compromís de fer-ho abans de final de mes, que sol eclosionar l’insecte.
 
. A la Torribera, que fou el cor del problema, la major part de la finca està bé, fa goig. La gran buidada de grans pins està sent molt ben aprofitada per les oliveres, que estan esdevenint les “reines del mambo”.
A la part alta de la finca, per sobre del gran dipòsit d’aigua, hi ha una zona, sense oliveres ni garrofers, etc.”de recanvi”, on els pins presenten molta “misèria”. En una eficient visita de treball que vam fer, fa poc, amb la directora i tècnics del Parc Serra Marina, municipals, i la responsable de Jardins de la Diputació, hi vam detectar 4 pins amb tomicus. Seran tallats i gestionats per la Diputació, també abans de final de mes. El gruix dels pins de la zona constitueixen el focus de processionària més gran i greu del terme. Caldrà estar-ne amatents.
 
En resum, observem que:
. L’actuació de la Generalitat fou un èxit. La plaga ha “rebrotat” ben poc
, Fa dos anys que sabem que l’estrés hídric dels pins, i la seva excessiva densitat, afavoreixen la mort per tomicus. Doncs està quedant demostrat que va bé hidratar-los, per enfortir-los, així com, també tallar-ne els sobrers, fent gestió forestal.
. Al Centre Excursionista Puigcastellar estem molt contents de la col.laboració que hi ha, en matèria forestal, entre els nostres voluntaris i el Consorci del Parc de la Serra de Marina, la Diputació i l’Ajuntanent.
🌧🌧🌧🌳🌲🌳🌧🌧🌧
Del dilluns 20 gener’20 al vespre fins a la matinada del dijous 23 van caure 133 (cent trenta-tres!) litres/metre q. al Torrent de les Bruixes, 2on episodi de pluja hivernal. Tot un rècord, i més al gener, habitualment sec.
Pel que hem vist i sabem, les ventades extremes i la gran acumulació d’aigua no han fet gaire mal al solell del nostre terme, enfront de la desgràcia de tants i tants indrets del nostre país.
El Mediterrani és de les zones del planeta on més impacta l’emergència climàtica que anem produint, sense aturador, els humans.
Les calorades, ventades, sequeres, inundacions… cada vegada són més freqüents; i és de preveure que s’accentuïn per la passivitat humana a l’hora d’afrontar l’escalfament planetari que continuem fent.
Potser ja va sent hora que, com a societat -i com a individus responsables que som- revisem els nostres hàbits de mobilitat (cotxes, avions per plaer, creuers…), d’alimentació (cal consumir taaaanta carn, la producció de la qual té un impacte climàtic devastador).
Ens en sortirem????
 
Senyal del temporal Glòria
 
🌧🌧🌳🌳🌲🌳🌳🌧🌧🌧
[12/1 2020]
Divendres 10 gener’20 han caigut 15 litres/metre quadrat al Torrent de les Bruixes. Feia 21 dies de la darrera pluja tardoral, de manera que estem començant tant bé aquest any com vam acabar l’anterior, tenint en compte que el nostre hivern mediterrani sol ser una estació seca.
Pep Palacio
 
[12/1 2020] Diagnòstic del TOMICUS, gener’20
 
Tal com ens havien advertit els tècnics del Departament d’Agricultura de la Generalitat al juliol, no han parat d’aparèixer nous pins morts, tant a l’obaga com al solell.
Des del pàrquing del restaurant de la Font de l’Alzina, ran dels contenidors de brossa, es pot veure, sota el Camí dels Minerals, un gran pi que va començar a “enrogir” a la tardor. Avui ja és gairebé gris. I als nostres torrents de la banda Nord, n’hi ha algun més, com aquest. Però, a l’obaga, no és tan preocupant: hi ha sotabosc, i encara hi glaça. El gel és el gran insecticida!
El PROBLEMA el continuem tenint al SOLELL, on hi ha molt menys sotabosc, i no hi glaça:
Dos pins morts, aïllats, a Torribera. Al seu voltant, no n’hem vist d’afectats.
I, sobretot, a la TORRE PALLARESA,  a l’angle sud-oriental de la finca, just darrera l’escaire de la muralla protectora, ja hi tenim 4 pins morts, i uns quants d’afectats: es tracta d’un brot potent… però és una propietat privada.
El Centre Excursionista Puugcastellar, i la secció Col.lectiu Ciutadà (els “bruixots”) estem demanant permís a la propietat, per a poder fer una visita exhaustiva a la finca: avaluar acuradament el brot descrit, si n’hi ha més, i com fer-hi front.
L’any passat, que teníem centenars de pins morts, els tècnics de la “Gene” es van marcar com a límit per actuar el final de març (perquè a la primavera eclosiona la bestiola)… i ho van complir! El darrer divendres de març, tot estava tallat.
Ja n’hem informat el servei de Medi Ambient municipal. I ho farem de seguida al Parc de la Serra de Marina.
Ara ens haurem d’espavilar!
Pep Palacio
🌧🌧🌧🌳🌳🌲🌳🌳🌧🌧🌧
Dijvendres 20 de desembre, i una mica dissabte, van caure uns 11 litres/metre q. al Torrent de les Bruixes, 7è episodi de pluja tardoral, i 24 è d’enguany.
Anys enrere plovia més (de la mateixa manera que feia més fred); només cal comparar el cabal de les nostres fonts naturals de fa 30 anys, amb l’actual.
Tot i plovent menys, 24 episodis pluvials en un any vol dir-ne un cada 15 dies, de promig.
I, pel que fa als mesos centrals de la canícula, al juliol va ploure bé 4 (!) vegades, i dues a l’agost: en les 9 setmanes que solen ser de més estrés hídric vam tenir sis bones pluges!!! … i l’estiu anterior, també va passar per l’estil.
Bones, verdes i aigualides 😜 festes 🎄

NOTICIES DEL POBLAT I EL SEU ENTORN 

El 4 i 5 de desembre han caigut 105 (cent cinc!) litres al solell de la muntanya colomenca, 6è episodi de pluja tardoral, i 23è d’enguany.Rècord -i primer episodi de més de 100 litres- de la dècada 2010-20 que estem acabant.Ens hem de remuntar a 2006 per trobar un episodi semblant. A l’anterior dècada n’hi va haver mitja dotzena “de tres dígits”. Repassant els registres dels darrers vint anys constatem que va plovent, i, darrerament, repartidet, però menys…L’escalfament de la Terra que provoquem els humans es va notant.A l’actual congrés mundial del clima de Madrid, els científics informen que el desaforat consum de CARN produeix la mateixa quantitat de diòxid de carboni que tots els mitjans de transport junts (avions, cotxes, vaixells…). Reaccionarem????

🌧🌧🌳🌳🌲🌳🌳🌧🌧
Divendres 22 nov., i la matinada del dissabte, han caigut 21 litres/metre q. al Torrent de les Bruixes, 5è episodi de pluja tardoral, i 22è d’enguany.
 
Diagnòstic actual del tomicus:
Tenim 3 focus. A Torribera, 2 pins, aïllats, morts. Els del voltant, no semblen estar afectats.
A l’angle sud-oriental de la Torre Pallaresa, 4 pins morts, i, almenys dos més de molt afectats.
Quan, al maig, va visitar Torribera la consellera d’Agricultura de la Generalitat, per veure la tala i retirada de centenars de pins morts feta al març pel seu departament, els seus tècnics ja ens van avisar: “això és com un incendi -en argot dels bombers- controlat, però no apagat: vigileu!”
Què creiem que cal fer:
Controlar, almenys 2 cops al mes, els de Torribera, com ho estem fent des de mitjans de juliol, que va aparèixer el primer focus. Es veuen des de La Bastida…
I a la Torre Pallaresa, cal actuar: tallar i retirar aviat els pins morts. I a nosaltres ens ha funcionat, al 100 per cent l’estratègia preventiva de fer bancals per a retenció d’aigua pluvial, a les zones amb pins “sospitosos”
Pep Palacio
 

4 TRIMESTRE 2019

PLAGA DEL TOMICUS

Durant el mes d’agost, en dos tongades, el  personal del Parc de la Serra de Marina, va retirar dels boscos de Torribera, les restes de brancada procedents de la gestió forestal i tala de pins afectats per el Tomicus i  que eren altament perilloses . Aprofitant el fet, també es va procedir a petició nostre, a la poda de uns grans pins centenaris situats a peu de pista que tenien part de les branques a ran de terra.

El CEP va agrair per escrit  a la directora del Parc Sra. Cinta Pérez, la bona feina feta.

Malauradament, ja des de final de juliol, han anat apareixen nous focus de pins afectats, actualment, ja hem detectat 3 focus en expansió al límit de Torribera amb la Pallaresa. Ja ens van advertir als tècnics del Parc,  que la plaga estarà sempre latent i serà mes o menys agressiva en funció de les condicions climàtiques i de la qualitat del sol on estan les pinedes. Estarem vigilants i demanarem les actuacions pertinents

Es per això, que el nostre col·lectiu  a treballat  de valent en condicionar amb escocells la base dels arbres per reforçar la recollida d’aigua i  podem  confirmar que en tota l’àrea que està sota el nostre control no tenim ni un sol pi afectat.

El regim de pluges de la primavera/estiu, ha estat beneficiós per la seva quantitat i distribució en el temps. Hem tancat la temporada estival amb un sol incendi a la zona del Bosc Llarg, afortunadament  controlat ràpidament  per els bombers.

40 ANYS DEL COL.LECTIU CIUTADÀ

Aquest 2019, es compleixen  40 anys de la creació del grup “Col·lectiu Ciutadà” que va impulsar i liderar el nostre estimat i recordat amic Alfons Martínez.

L’Alfons va ser pioner i va participar activament amb tot el projecte de reconversió del riu Besós, que va estar a punt de ser cobert i quedar com una cloaca gegant en lloc de la gran zona verda que es avui.

Un altre gran lluita va ser la plantació d’arbres al carrers que amb  la implicació dels polítics i nous ajuntaments  democràtics,  va permetre transforma i millorar la fesomia de la ciutat.

També i des de sempre, el col·lectiu a estat present amb totes les lluites per la preservació del medi ambient, destacarem el moviment per salvar Sant Jeroni del projecte urbanístic i del golf,   o l’activisme permanent per  aconseguir un parc verd i frondós a Can Zam.

Un altre gran obre iniciada per l’Alfons i el col·lectiu, va ser la recuperació de les fonts del de la nostra muntanya i alguna de ciutat com la del Manelic així com la plantació de tot tipus d’arbres al Torrent de les Bruixes i el seus voltants fins al peu del Poblat i el Planell de les Alzines, avui sortosament tenim un bosc consolidat que permet gaudir de la natura al límit mateix de la ciutat i que també a servit per preservar part del territori de l’especulació urbanística.

Avui, el grup manté la seva activitat amb la plantació, poda i gestió forestal integral, així com el manteniment de les fonts i camins del solei de la muntanya colomenca, per això ens hem implicat tant amb el problema de la plaga del   Tomicus.

POBLAT IBÈRIC

Seguim demanat la màxima prioritat per consolidar i restaurar els murs de la vesant sud, cada dia en mes mal estat i també el control dels visitants al Poblat i la delimitacióde les zones de passeig. El gran nombre de persones que visitant el Poblat, -algunes poc curoses- està malmetent  greument el jaciment. A la propera reunió del ”Grup de Treball del Poblat Ibèric Puig Castellar” amb l’Ajuntament i el Museu tornarem a posar el tema sobre la taula.

JORNADA DE TREBALL

El passat 9 de Novembre es va celebrar la Jornada de Treball, aquest any, hem recuperat la vegetació, la font i tot l’entorn de la “Font d’en Bartomeu” a Torribera, lloc  molt visitat i idíl·lic però que estava totalment abandonat.

Al comunicar-li  al regidor de Medi Ambient Sr. Rodilla el nostre projecte, també es va voler implicar, i va enviar dies abans la brigada municipal que va avançar bona part de la feina, al que ens va permetre acabar les tasques previstes i a mes que una part dels participants anessin al bosc de l’antiga vinya d’en Sol a reforçar i millorar els escocells per  la retenció d’aigua de pluja.     

Tots el participants van quedar molt satisfets de la feina i com sempre, la nostra “Bruixa fruitera”  Mercè Prat,  ens va preparar un any mes, un esplèndid esmorzar de fruita per recuperar forces i xerrar una estona dels vells temps i amics i dels 40 anys de la fundació del Col·lectiu Ciutadà.             

🌧🌧🌳🌳🌳🌲🌳🌳🌳🌧🌧
La matinada del dia de les eleccions van caure 4 litres i escaig / metre q. al solell de la muntanya colomenca. I dijous 14 nov., 3 litres més, que podem considerar, en conjunt, el 4t episodi de pluja tardoral, i 21è d’enguany.
 
FONT d’en BARTOMEU, i CURA dels PINS:
La jornada de treball del dissabte passat, 9 nov., fou diferent del previst, perquè la setmana anterior, l’Ajuntament va decidir d’avançar-nos molt l’arranjament de l’entorn de la font, cosa que permeté de dedicar poques persones a acabar-ho…
… i la major part del grup va fer la tasca potser més útil a la nostra muntanya: REPASSAR, i MILLORAR, les RETENCIONS d’AIGUA PLUVIAL per als grans pins propers (eficaç antídot contra la seva mort per tomicus).
Ho vam fer a benefici dels 25 pins adults de l’antiga Vinya d’en Sol (davant de la terrassa de l’àrea esportiva de Torribera).
L@s participants van quedar molt satisfet@s de fer aquesta feina tan i tan agraïda, i de comprovar que, a més, és molt profitosa per al conjunt d’arbres i arbustos que acompanyen els grans pins, com demostra l’actual proliferació espontània del MARFULL, un arbust molt valuós, indicador de bio-diversitat.
Sembla clar que retenint l’aigua de pluja per als grans pins, no solament hem aturat -al 100 per cent- la seva mort, sinó que està millorant el conjunt de la vegetació.
Després de la feina, la “bruixa fruitera” ens va obsequiar, com de costum, amb un esplèndid esmorzar de fruita, i altres galindaines
 
🌧🌧🌳🌲🌳🌧🌧
Entre dimarts 22 oct’19 i la matinada següent, han caigut 66 litres/metre quadrat al Torrent de les Bruixes, 3er episodi de pluja tardoral, i 20è d’enguany.
Per fi hem tingut tot un senyor temporal de llevant. Lamentem les desgràcies que ha fet arreu; però sabem que amb l’escalfament de la Terra que aquesta inconscient humanitat alimentem (p. ex., continuen augmentant els vols d’avions -la majoria per plaer, low coast!-), aquestes catàstrofes sovintejaran més i més.
A la nostra muntanya, poca cosa. Ara bé, els 22 litres que van caure en pocs minuts cap a les 11 de la nit del dimarts, ens han fet malbé bona part des murets de contenció que fem per tal que els arbres retinguin l’aigua pluvial, i dels reguerots a camins i pistes que hi condueixen l’aigua torrencial -i així en fem el manteniment-  i en minimitzen l’erosió.
Al cap de dos anys, ja sabem que aquesta feina ens ha permès d’aturar la mort dels grans pins per tomicus. Per tant, començant per ahir dimecres, estem movent, aixada en mà, tones i més tones de terra i pedres, per tal que en la pròxima tempesta, els arbres n’aprofitin el màxim d’aigua possible.
Ja se sap, quan corre molt l’aigua toquen dies d’aixada a dojo…
🌧🌧🌳🌳🌲🌳🌳🌧🌧
El llaaaaaaarg dia de la sentència del Procés, i la matinada següent, 15 oct., van caure uns 7 litres/metre q. al Torrent de les Bruixes, 2n episodi de pluja tardoral. 
Estem vivint una tardor càlida i força seca. Per què serà? 😜😡

1a foto:

Al capdavall de la tanca entre la Torribera i la Pallaresa, es veu un pi mort (gris)

Més amunt, a la dreta del filat elèctric, un altre (rogenc).

A l’esquerra de la línia de les torres elèctriques hi ha un tercer focus, que no apareix a la foto:

La Generalitat va fer una gran feina tallant i retirant centenars de pins morts i afectats, però els seus tècnics ja ens van advertir, al juliol, en presència de la consellera d’Agricultura, que el tomicus, a Gramenet, va quedar com un incendi controlat, però no apagat del tot. Cal estar alerta!

2a foto, del 26 de setembre, la millor notícia!

Mireu el goig que fan els dos pins centenaris que tenien branques a terra, a Torribera, un cop podats a càrrec del Consorci del Parc de la Serra de Marina, que també va impulsar una segona retirada de brancada resultant de la poda per tomicus.

Al C. Excursionista Puigcastellar estem molt contents per aquests fets, i que la direcció del Consorci del Parc ens vagi demostrant, un cop rera l’altre, que té paraula, i que compleix els seus compromisos. Gràciesssss!!!!

I 3a, Jornada de Treball:

La Font d’en Bartomeu, a Torribera, defineix un racó un xic idíl.lic, íntim, on es pot escoltar el silenci enmig dels refilets dels ocells…

Però la font no raja, i l’entorn està com abandonat.

Us apunteu a fer-hi una bona “puesta a punto”?

PASSA-HO!!!

 
Dissabte 21 setembre van caure uns 16 litres/metre q. al Torrent de les Bruixes, primer episodi de pluja tardoral (o darrer de l’estiu, tant se val), i 18è d’enguany.
Bona tardor!
 
🌧⛈🌧⛈🌳🌲🌳🌧⛈🌧⛈
Entre la Diada i la vigília, van caure 40 litres/metre q. al solell de la muntanya colomenca, 8è episodi de pluja estival, i 17è (i rècord) d’enguany.
És normal, en la transició de l’estiu a la tardor solem tenir les pluges -i tempestes!- més abundoses de l’any.
Els nostres arbres tenen assegurada una ben bona brotada tardoral: us invitem a fer algun passeig per la nostra muntanya, per gaudir-ne, i de valent 😀⛈🌳

🌧🌧🌳🌲🌳🌧🌧
Dijous 5 setembre van caure 5 litres/metre quadrat al Torrent de les Bruixes, 7è episodi de pluja d’aquest estiu, que es va escorant cap a la tardor, i 16è d’enguany
La majoria d’arbres continuen creixent -com han anat fent tot l’ESTIU!!!-, especialment els més petits, que mostren ben bones brotades… i aviat tocarà la tirada tardoral, que sol ser la segona més potent de l’any, darrera la primaveral
🌧🌧🌳🌲🌳🌧🌧
Dimarts 27 d’agost van caure 26.5 litres al Torrent de les Bruixes, 6è episodi de pluja estival, i 15è d’enguany.
Aquests 26.5 l. són el “number one” del que portem d’estiu, i ja quadra: som a finals d’agost.
Quatre bones pluges -i ben repartides- al juliol, l’han fet excepcional; i ara, una al final de cada quinzena d’agost, no està pas malament.
Ara bé, com que la queixa és l’esport nacional, ho podríem provar, a veure què ens cau: ho decidim per votació popular?  😜

🌧🌧🌳🌲🌳🌧🌧

Aquest any, les pluges del temps “de la Mare de Déu” (15 ag.), han arribat amb puntualitat més que britànica: Dilluns 12 d’agost van caure 11 litres/metre que al Torrent de les Bruixes, 5è episodi de pluja estival, i 14è d’enguany.

Ja teníem l’estiu força encarriladet, però ara ja és de luxe: a l’estació més dura de l’any, els arbres, en general, no han parat de créixer!

Una altra cosa que va bé és la gestió de la brancada per tala de pins morts. Vegeu el darrer número del “Mirall”:

I les bones notícies continuen: El 7 d’agost, personal del Parc de la Serra de Marina, i del pla d’ocupació municipal, han retirat la brancada pendent d’un dels punts més crítics: ja s’estan complint els acords presos en la visita conjunta d’inspecció a Torribera (31 de juliol) mencionada en el darrer paràgraf de l’article del “Mirall”. Ens en congratulem al Centre Excursionista Puigcastellar.

Bon i verd agost!

           Els Bruixots del Torrent

 
🌧🌧🌳🌲🌳🌧🌧

Visita fructífera a Torribera, 31-7-19:
. La directora Parc Serra Marina, Cinta Pérez
. Tècnic empresa “Paisatgisme Melsió”, (així s’escriu, i no “Melcior”, q seria la versió normativa d’aquest nom)
. Pep Palacio, pel Col.lectiu Ciutadà (CEP).

Temes tractats (i propostes al respecte):
– Pins centenaris amb branques a terra (escolteu l’àudio q acompanyem)
– Alguns munts de brancada (pocs, però q contenen branques gruixudes), q ja no seran gestionats per l’empresa, sinó pel propi Parc i… (escolteu l’àudio)
– Algun pi mort, i alguns q comencen a fer figa, de moment no es tracten.

Ens continua tocant la rifa aigualida 🌧
Dissabte 27 van caure 10 litres/metre q. al Torrent de les Bruixes, per 4a. vegada aquest mes de juliol, que ja s’acosta als 50 lit., molt be repartits. I, al cap de l’any, ja en van 13: gairebé dues bones pluges mensuals, de promig.
 
I això també ha anat molt bé per aminorar el risc de tanta brancada per tala de pins morts per tomicus, que, per sort, aquest mes s’ha reduït molt a tot el terme. 
A Torribera, l’empresa “Paisatgisme Melcior”, contractada per la Diputació, ha fet, i ben fet, el gruix de la feina, en un temps rècord, i amb el bon sistema de trinxar la llenya in situ, de manera que la biomassa esmicolada s’ha quedat a la muntanya, i n’esdevindrà adob. 
Només falten
[28/7 23:05] Pep Palacio: … falten alguns detalls (munts de brancada) per a poder brindar -com Déu mana, amb xampany del bo- per l’excel.lència aconseguida.
Com a mostra, vegeu a les següents fotos l”abans” i el “després de la neteja”, del punt que, probablement, acumulava més brancada, una pista secundària:
A dia d’avui, el problema principal ja no és atribuïble a l’empresa contractada, sinó a la desídia imprudent de la pròpia Diputació, titular de la finca:
Són uns pins centenaris que tenen, des de fa molt de temps,  branques… a terra!, en un revolt (que defineix un petit oasi) de la pista central, per on passen sovint -i s’hi queden estones- grups de malalts de la Clínica… fumant!!! Fins quan tindrem la sort que no s’encengui???
Els forestals voluntaris ho estem, primer informant, i després denunciant, des del mes d’abril.
El cas és que és un tema puntual, i de relativament fàcil solució, que permetria de fer el brindis final:
 
 
 
⛈⛈⛈⛈🌳🌲🌳⛈⛈⛈⛈
Confirmat, ens està tocant la rifa celestial!:
Dimecres 17 juliol van caure 24 litres/metre que al Torrent de les Bruixes, la tercera bona pluja en 9 dies… en ple juliol! I, altre cop, després de l’aiguat, uns quants dies de més fresqueta, com fets a mida per a tallar, trinxar i retirar brancada, com s’està fent.
Així que, en menys d’un mes d’estiu, ja hem gaudit de 3 bons -i creixents en aigua: 6, 8.5, i 24 litres- episodis de pluja, i 12 en el conjunt anual.
 
Dimecres 17 fou un gran dia: per fi, la Diputació va començar a gestionar la ingent brancada de Torribera. Abans havia tocat a la nostra obaga (Camí dels Minerals…), els voltants de la Torre Pallaresa i Can Butinyà.
Quan, al març, la Generalitat estava acabant de tallar i gestionar les soques de pins morts i afectats pel tomicus, vam fer, a la muntanya, in situ, una reunió de la comissió tècnica local de seguiment del tomicus, per a valorar, i celebrar, la feina feta.
Considerem que, quan d’aquí a uns dies, la Diputació vagi acabant la gestió de la brancada, seria adient de fer la trobada final de la comissió. Els forestals hi convidarem, si ens reunim, a xampany, orxata i “lo que se tercie”, depenent dels gustos del personal, per a celebrar tota la feinada feta
 
      Els Bruixots del Torrent – C.E.P.
Diumenge 14 juliol van caure uns 8.5 litres / metre q. al Torrent de les Bruixes, 2n episodi de pluja estival, i 11è d’enguany.
Doncs sí, aquesta segona pluja, just en la 2a setmana de juliol, resulta ser bastant estratègica per poder aguantar l’estiu, atès q no solen fallar els aiguats de la 2a quinzena d’agost: ja falta, només, un meset…
… i aquesta aigua -i menys calor-, són una excel.lent notícia per a la retirada de brancada en curs.
Tenim la impressió q ens està tocant la rifa celestial…
 
I, dilluns 15, un pla d’ocupació municipal, ha acabat d’esbrancar l’accés i entorn de la Font d’en Bartomeu, darrer “polvorí” q quedava a Torribera a peu de pista; els q queden dins el bosc seran escomesos en els propers dies per la Diputació, segons la seva nota de premsa.
La neteja de l’entorn de la Font és una petita victòria del seny, tenint en compte q, a només uns 200 metres a ponent, al torrentet q puja del pàrquing vell de la zona esportiva de Torribera (divisòria de finques entre l’antiga Vinya d’en Gordi i la d’en Sol) hi ha hagut 6 incendis: el primer, el 1989 i el darrer el 2015; el de 1994 fou de tal virulència q va calcinar un camió de bombers a la zona de l’actual zona de pícnic del Bosquet de les Escoles. Poca broma, doncs, amb el foc!
 
🌧🌳🌧🌳🌧🌲🌧🌳🌧🌳🌧
Dilluns 8 juliol’19 (i una mica diumenge, i la matinada de dimarts), van caure uns 6 litres/metre q. al Torrent de les Bruixes, 1r episodi de pluja estival, i 10è d’enguany; un respiret que ajuda plantes i arbres a aguantar fins als xàfecs de la 2a quinzena d’agost, que fa molts anys que no fallen.
 
Hem esperat més del normal a dir-vos-ho, perquè pressentíem que hi podria haver alguna notícia més.
I així ha estat! 
Avui, dijous 11 jul., personal a sou de l’Ajuntament ha començat a treure brancada de l’accés a la Font d’en Bartomeu, el darrer “polvorí” que quedava A PEU DE PISTA!, a Torribera (dintre el bosc, en queden més de 50!!!)
La Diputació/Consorci Parc Serra Marina, va començar la setmana passada a retirar brancada de la banda del Camí dels Minerals, Font Alzina… Avui, dijous, són per Can Butinyà.
Sembla que deixen per al final  Torribera; potser hi començaran la setmana vinent. Nosaltres creiem que és el perill -i el volum, per descomptat- més gran. Són criteris… algun dia podrem dialogar-ne???
 
Per què han trigat 3 mesos i mig a fer-ho, i ja ben entrada la canícula? (tot és més perillós: espurnes de maquinària i vehicles, etc…)
Com és sabut, la Generalitat va fer -pel tema tomicus- Sta Coloma zona pilot a nivell català: va tallar i treure els pins morts a TOT el terme; enlloc més ho ha fet. 
Causes: moció unitària (tots els partits la van votar), demanant-ho, al Ple colomenc de maig’18… i -per què no dir-ho- per la pressió (posant en valor la moció unitària, única al país) que va fer a la Generalitat la secció local d’ERC. Tant de bo!!!
Però va quedar -com és habitual- moltíssima brancada mitjana i petita per tots els boscos afectats. Tocava -i toca!- a la Diputació, amb col·laboració municipal, de treure-la.
Els forestals voluntaris i les entitats (Centre d’Estudis de la Natura, Plataforma Serra Marina i C. Excursionista Puigcastellar) els ho vam demanar de seguida. I res.
Vam presentar  instàncies oficials a la Diputació (amb còpia a l’Ajuntament) descrivint l’extrema gravetat al bosc colomenc. I res; ni, per ara, resposta. I això que és preceptiva…
No vam tenir altre remei que dedicar moooolt de temps (en detriment de tasques forestals, que és el que sabem i ens agrada fer), a elaborar  informes i videos dels “polvorins” forestals i difondre’ls sistemàticament; per cert, alguns, d’altres ciutadans. I anaven passant setmanes, i mesos!
Agraïm a Catalunya Ràdio, “El Mirall” i altres mitjans d’haver-se’n fet ressò.
Valorem, en la seva justa mesura, que, per fi, (Diputació, propietària de Torribera!) i Ajuntament, hagin començat a actuar, encara que sigui en plena canícula (temps perillós). Més val tard que mai…
Tenim moltíssimes ganes de felicitar-los quan ACABIN la feina.
I a fe que val la pena. No recordem una situació de perill de foc com la que tenim
      Els “Bruixots” – C. E. P.
 
[12/6 23:05] Pep Palacio: 🌧🌳🌳🌧🌲🌧🌳🌳🌧
Dimarts 11 juny van caure 19 litres/metre q. al Torrent de les Bruixes, 7è episodi de pluja primaveral, i 9è d’enguany
[12/6 23:05] Pep Palacio: Greu perill de FOC a TORRIBERA, continua!
Dimecres 12 juny ha fet 2 setmanes de la reunió de la comissió tècnica local del tomicus, en la qual les 3 administracions, especialment la Diputació (propietària de la finca), es comprometien a retirar-ne la brancada: hi ha 54 “polvorins” (grans munts de restes de poda dels pins morts), a més de la que continua esbargida en camins i les seves vores, per on passa gent, massa sovint fumant.
Un dels més perillosos -potser el que més- és el de la Font d’en Bartomeu, que, com podeu veure al següent video, gravat el mateix dimecres 12 juny, no ha canviat, està igual que setmanes enrera.
Cal tornar a recordar que a Torribera hi viuen malalts, hi ha personal de servei, estudiants, docents i gent que hi passeja cada dia, massa sovint fumant????
I estem a una setmana del començament de l’ESTIU!!!
 
 
 
 
 
🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳

Resum COMISSIÓ local TOMICUS, 29-maig’19

 
Hi van ser: Generalitat, Diputació, Ajuntament i les entitats interessades en la conservació del bosc.
Des del punt de vista dels forestals voluntaris, les conclusions de la reunió van ser:
 
1.  Agrair i valorar el gran esforç de la Generalitat (i més, sabent q és en permanent i greu estat de penúria econòmica) per tallar i retirar els pins morts i afectats pel tomicus a TOT el terme colomenc, cosa q no ha fet ENLLOC més. Ja sabeu, moció UNITÀRIA al Ple municipal colomenc de maig’18, únic q coneixem a Catalunya…
 
2.  Brancada restant a Torribera:
a) La Generalitat pressionarà l’empresa adjudicatària de la tala per tal q retiri els munts de branques q encara hi queden, greu perill d’incendi.
b) Atès q ja som al juny, amb l’estiu a sobre, la Diputació, propietària de Torribera començarà, per fi, a actuar.
c) L’Ajuntament farà el q pugui, sobretot en la 1a. prioritat, brancada en pistes i les seves vores, per on passeja la gent, massa sovint fumant (burilles enceses+vent+calor = espurnes, FOC!)
 
Les 3 administracions són conscients q a Torribera hi viuen malalts. I q hi ha personal de servei, estudiants i docents. Per això hi ha molts hidrants (boques d’aigua x foc) per tota la finca.
Abans del juliol, caldrà fer una nova reunió per avaluar la retirada de “pólvora” llenyosa. Creiem q seria operatiu de fer aquesta coordinació sobre el terreny.
 
3. Encomanar als forestals voluntaris i entitats presents a la reunió, la visualització i localització dels munts de llenya més perillosos.
Doncs al cap de 3 dies, dissabte 1-6-19, ja vam lliurar a les 3 administracions el corresponent informe: 54 fotos i 4 videos, tots ells geo-localitzats.
 
 
Pep Palacio
 
 

REUNIÓ COMISSIÓ DE  SEGUIMENT DEL CONVENI DEL POBLAT IBÈRIC

El 7 de febrer del 2019 es va celebrar reunió de la comissió amb els representants de l’Ajuntament, Medi Ambient, Museu i CEP. Tot seguit us fem un breu resum, podeu trobar l’acta completa a la pag. web del centre.

El problema més important que té el Poblat  en aquets moments, és el greu estat en que es troben la major part dels murs de la vesant sud, molts d’ells ja han caigut i des d’el Gener tres nous fragments de murs  s’han  esfondrat.  La vegetació, l’acció humana i els senglars, contribueixen a la seva degradació.

El Museu demana poder fer un tractament fitosanitari per eradicar la vegetació agressiva, medi ambient es compromet a fer un estudi. Per la seva banda, el Museu aporta un estudi valorat en 50.000 € per recuperar totes les zones malmeses. Es treballarà per trobar els recursos.

El CEP planteja de nou recuperar el centre de recepció als visitants, que també serviria per guardar el material de les excavacions i es dotaria del serveis mes basics. Es recuperaran els estudis anteriors i es parlarà a la propera reunió.

També insistim novament en la urgent necessitat de professionalitzar i ampliar les guàrdies a dissabtes i diumenges, que són dies de afluència massiva de visitants.

Tot seguit, es comenten i valoren positivament les obres de la primera fase, que han millorat l’accés al poblat i la remodelació del planell.

El CEP manifesta la seva disconformitat per l’eliminació dels canals que recollien l’aigua de pluja en benefici del arbres del Planell, ens diuen que malgrat que està en el projecte de reforma no han pogut conservar-se per qüestions tècniques. Demanem que en èpoques de gran sequera, el Parc i l’Ajuntament es responsabilitzin del rec dels arbres per garantir la seva supervivència, perquè de moment,  tampoc arribarà aigua al Planell,  malgrat que constava també en el projecte inicial que ens varen passar.

A la tardor i coincidint amb la segona fase de les obres, es plantaran oliveres al voltant del Planell i es faran proves de hidrosembra en tot el Planell.

A l’entrada del Poblat, seran instal·lades unes barreres per impedir el pas de bicicletes i cavalls al recinte arqueològic.

PLAGA DEL TOMICUS

” La plaga del “Tomicus”, ha afectat greument les pinedes de Torribera, com va dir la directora del Parc de Serra de Marina, en una reunió el  desembre passat, ens hem de preparar per veure com canvia al paisatge de les nostres muntanyes en els propers anys.
Aquesta setmana, després de molts mesos de negociació han començat les feines de tallar i retirar els pins morts, feines que s’haurien d’haver fet el pic del hivern. Confiem no sigui massa tard.
Quan estiguin acabades les tales, posarem noves fotos de com a quedat el territori.”

burstburst

En els mesos de Març i Abril  s’han dut a terme les feines de retirar tots els pins afectats pel Tomicus a  Torribera, Can Butinyà, La Pallaresa i la zona obaga de la Font de l’Alzina. Aprofitant aquesta actuació, també han fet feines de “gestió forestal” tallant pins en algunes àrees que tenien massa densitat i afeblien el creixement del conjunt. Els tècnics, ara aposten per boscos més potents i a ser possible amb regeneració natural com ja està passant a la Serralada de Litoral, on l’extracció dels pins ha donat pas a potenciar les alzines, roures, oliveres, lledoners, etc.

burst burst

Haurem de veure si les nostres muntanyes tenen el mateix comportament, però de moment creiem que la feina era molt necessària i ha estat molt ben feta. Els arbres tallats, es van aprofitar per “biomassa” i la major part de  brancada petita es va triturar per “compost”.

Agraïm a la Generalitat, l’Ajuntament i tots els Grups polítics, el recolzament a les propostes que el CEP va denuncia i liderar en el seu dia.

TREBALLS FORESTALS

Després de una tardor extraordinàriament plujosa, ens hem trobat amb l’hivern més sec des que es tenen estadístiques. Nosaltres amb previsió i per lluitar contra les plagues, hem seguit millorant les retencions d’aigua de pluja en benefici de tots els pins adults i també de nombroses alzines, roures, i una gran surera tots ells al peu del Planell.

INCIVISME

Novament o com tants dissabtes, la paperera a la entrada del Poblat, estava totalment  a vesar i els seus voltants plens de restes de menjar, plàstics i tota mena de deixalles. Lamentable imatge que hauriem de millorar tant per part del Parc com per l’Ajuntament i naturalment que els visitants tinguin més cura.

burst

burst

dav

Un altre fet trist,  ha estat trobar la placa informativa de la cultura ibèrica a l’entrada del Poblat totalment ratllada, especialment el text en català. Ja es va comunicar al Museu i a l’Ajuntament.

Estat de la paperera del Planell el dissabte15 de Juny. Naturalment, ho vàrem deixar net i recollit.

Albert Bellido