Volta al pic de Tristaina

Bonica sortida que ens permetrà conèixer la solitud de les altes capçaleres de les valls de l’Aireja en contrast amb la multitud de visitants a la vall Andorrana del Serrat.
Sortim de l’aparcament de l’estació de esqui on un indicador aporta grapats de turistes cap els llacs de Tristaina, ruta molt transitada i que seguirem fins deixar enrere l’últim llac, un nou cartell deixa clar el límit dels que només volen visitar els llacs i ens dóna la direcció per pujar al cim del pic del Tristaina i l’escollida per nosaltres, el coll de l’Arbella.

_tristaina_1
El dia no és massa clar i ara una fina pluja ens acompanya fins trobar les primeres congestes de neu, som a primers d’estiu i portem el material just, una vegada més els grampons i el piolo, són necessaris quan apareixen les inclinades i dures pendents, l’excés de confiança, pensant que quasi no trobaríem neu, ens ha traït i tenim que superar la situació el millor possible.
Tu, no et deixis la “ferreteria” si no assegures ben bé l’absència de neu, així que, amb un cordino de 20m i els bastons negociem el pas de l’Arbella assegurant els passos el millor que podem fins agafar la tranquil·litzadora Roca del Coll.

_tristaina_2

El plugim ha parat per donar pas a unes boires precioses que just ens deixen veure el fons de la vall el temps suficient per orientar-se cap l’estany de l’Arbella, les plaques de neu de la vesant nord les evitem en la seva part més alta i no entrem en elles fins que no superem la temuda inclinació.

_tristaina_3
Poc desprès passaràs per la vora esquerre de l’estany de la Goella deixant a la dreta el port del mateix nom, la visibilitat ara és pràcticament nul·la, si portes GPS et serà de gran ajuda si et trobes amb aquesta situació, nosaltres som dels que fem servir la brúixola i el mapa i la veritat és que desenvolupes un gran sentit de l’orientació.
Un agradable aroma a sopa calenta ens acaba d’orientar els últims metres cap el refu de l’Estany Forcat, l’amabilitat del guarda no té preu amb la seva disposició per ajudar-nos a instal·lar-nos còmodament.

_tristaina_4
Sortim al dia següent amb un dia espectacular cap el coll entre el pic de Costa Rodona i el Tristaina, las pales de neu que trobem per arribar a l’elevat pas, 2694m. ens tornen ha donar seriosos problemes, una vegada superades, ascendim pel cordal de la cresta fins al l’elegant cim del Tristaina, el teníem caducat !! (30 anys) així que es tenia que repetir. El dia, res a veure amb l’anterior, ens regala unes vistes com sols tu i nosaltres sabem.

_tristaina_5
En aquesta solitud, localitzem els nostres pròxims cims, el cordal dels pic de l’Estanyó – Cabaneta – Serrera, que també estan caducats, però això és una altra història, ara toca anar a buscar la comoditat del refu de Sorteny.

Jo@n Yuste & Rosa Gisbert

21 / 7 / 2016