Guara, la que sempre m’enamora!

Amb base a Alquezar estudiem i preparem una sortida de certa categoria, que requereix tant seriosos coneixements del material necessari com saber mantenir sempre controlada la seguretat personal, per la qual cosa, si et decideixes a fer-la, deuràs comptar sempre amb el nivell tècnic necessari.

Ens desplacem cap al canyó del riu Vero: La idea és buscar un dels seus afluents, el barranc anomenat Portiacha, (www.barranquismo.net) i descendir-ho íntegrament, per després retornar per les espectaculars escaleretes.

És un barranc sec i obert que comporta per al seu descens dos impressionants ràpels volats de trenta metres a través d’uns espectaculars amfiteatres o “cocinetes”, un passadís en forma de tobogan retorçat de roca llisa et farà parar atenció per accedir a l’ancoratge d’un d’ells i finalment un altre d’escassos deu metres et deixa en la sortida del barranc, on més endavant trobaràs una senda a la dreta que et conduirà per sobre de l’últim contrafort fins a arribar al fons del Vero.

Creuaràs el seu llit i en el descens riu abaix, deixaràs a la dreta, sempre hidrogràfica, el barranc de Basender on poc després has de localitzar la indefinida senda anomenada “les escaleretas”, que et conduirà, a través de passos vertiginosos, a les grutes gairebé inaccessibles que guarden unes fantàstiques pintures rupestres, patrimoni de la humanitat, per sort protegides.

Els passos són espectaculars i no comprenem com van poder arribar allà i ser habitades. Potser fa milers d’anys l’accés fos més fàcil. La vista que s’aconsegueix des d’aquestes altures amb el fons del canó als nostres peus, és de les que es recorden. Si el teu sentit d’orientació no t’ha traït arribaràs al llavi superior del canyó, on una senda molt més definida t’orientarà cap a Lecina. Presta atenció perquè en la capçalera del Basender la deuràs abandonar per declinar cap a l’aparcament de la capçalera del Vero, on vas deixar el teu vehicle.

Aquí teniu algunes imatges representatives. Esperem poder transmetre-us, encara que sigui una mínima part de la nostra aventura, tot el que vam viure en aquesta sortida.

                          Jo@n Yuste & Rosa Gisbert, 16/3/2017