NOTÍCIES DEL POBLAT I EL SEU ENTORN

 

🌧🌧🌳🌳🌲🌳🌳🌧🌧
El llaaaaaaarg dia de la sentència del Procés, i la matinada següent, 15 oct., van caure uns 7 litres/metre q. al Torrent de les Bruixes, 2n episodi de pluja tardoral. 
Estem vivint una tardor càlida i força seca. Per què serà? 😜😡

 

1a foto:

Al capdavall de la tanca entre la Torribera i la Pallaresa, es veu un pi mort (gris)

Més amunt, a la dreta del filat elèctric, un altre (rogenc).

A l’esquerra de la línia de les torres elèctriques hi ha un tercer focus, que no apareix a la foto:

La Generalitat va fer una gran feina tallant i retirant centenars de pins morts i afectats, però els seus tècnics ja ens van advertir, al juliol, en presència de la consellera d’Agricultura, que el tomicus, a Gramenet, va quedar com un incendi controlat, però no apagat del tot. Cal estar alerta!

 

2a foto, del 26 de setembre, la millor notícia!

Mireu el goig que fan els dos pins centenaris que tenien branques a terra, a Torribera, un cop podats a càrrec del Consorci del Parc de la Serra de Marina, que també va impulsar una segona retirada de brancada resultant de la poda per tomicus.

Al C. Excursionista Puigcastellar estem molt contents per aquests fets, i que la direcció del Consorci del Parc ens vagi demostrant, un cop rera l’altre, que té paraula, i que compleix els seus compromisos. Gràciesssss!!!!

I 3a, Jornada de Treball:

La Font d’en Bartomeu, a Torribera, defineix un racó un xic idíl.lic, íntim, on es pot escoltar el silenci enmig dels refilets dels ocells…

Però la font no raja, i l’entorn està com abandonat.

Us apunteu a fer-hi una bona “puesta a punto”?

PASSA-HO!!!

 

 
Dissabte 21 setembre van caure uns 16 litres/metre q. al Torrent de les Bruixes, primer episodi de pluja tardoral (o darrer de l’estiu, tant se val), i 18è d’enguany.
Bona tardor!
 
🌧⛈🌧⛈🌳🌲🌳🌧⛈🌧⛈
Entre la Diada i la vigília, van caure 40 litres/metre q. al solell de la muntanya colomenca, 8è episodi de pluja estival, i 17è (i rècord) d’enguany.
És normal, en la transició de l’estiu a la tardor solem tenir les pluges -i tempestes!- més abundoses de l’any.
Els nostres arbres tenen assegurada una ben bona brotada tardoral: us invitem a fer algun passeig per la nostra muntanya, per gaudir-ne, i de valent 😀⛈🌳

 

🌧🌧🌳🌲🌳🌧🌧
Dijous 5 setembre van caure 5 litres/metre quadrat al Torrent de les Bruixes, 7è episodi de pluja d’aquest estiu, que es va escorant cap a la tardor, i 16è d’enguany
La majoria d’arbres continuen creixent -com han anat fent tot l’ESTIU!!!-, especialment els més petits, que mostren ben bones brotades… i aviat tocarà la tirada tardoral, que sol ser la segona més potent de l’any, darrera la primaveral
🌧🌧🌳🌲🌳🌧🌧
Dimarts 27 d’agost van caure 26.5 litres al Torrent de les Bruixes, 6è episodi de pluja estival, i 15è d’enguany.
Aquests 26.5 l. són el “number one” del que portem d’estiu, i ja quadra: som a finals d’agost.
Quatre bones pluges -i ben repartides- al juliol, l’han fet excepcional; i ara, una al final de cada quinzena d’agost, no està pas malament.
Ara bé, com que la queixa és l’esport nacional, ho podríem provar, a veure què ens cau: ho decidim per votació popular?  😜

 

🌧🌧🌳🌲🌳🌧🌧

Aquest any, les pluges del temps “de la Mare de Déu” (15 ag.), han arribat amb puntualitat més que britànica: Dilluns 12 d’agost van caure 11 litres/metre que al Torrent de les Bruixes, 5è episodi de pluja estival, i 14è d’enguany.

Ja teníem l’estiu força encarriladet, però ara ja és de luxe: a l’estació més dura de l’any, els arbres, en general, no han parat de créixer!

Una altra cosa que va bé és la gestió de la brancada per tala de pins morts. Vegeu el darrer número del “Mirall”:

 

I les bones notícies continuen: El 7 d’agost, personal del Parc de la Serra de Marina, i del pla d’ocupació municipal, han retirat la brancada pendent d’un dels punts més crítics: ja s’estan complint els acords presos en la visita conjunta d’inspecció a Torribera (31 de juliol) mencionada en el darrer paràgraf de l’article del “Mirall”. Ens en congratulem al Centre Excursionista Puigcastellar.

Bon i verd agost!

 

           Els Bruixots del Torrent

 
🌧🌧🌳🌲🌳🌧🌧

Visita fructífera a Torribera, 31-7-19:
. La directora Parc Serra Marina, Cinta Pérez
. Tècnic empresa “Paisatgisme Melsió”, (així s’escriu, i no “Melcior”, q seria la versió normativa d’aquest nom)
. Pep Palacio, pel Col.lectiu Ciutadà (CEP).

Temes tractats (i propostes al respecte):
– Pins centenaris amb branques a terra (escolteu l’àudio q acompanyem)
– Alguns munts de brancada (pocs, però q contenen branques gruixudes), q ja no seran gestionats per l’empresa, sinó pel propi Parc i… (escolteu l’àudio)
– Algun pi mort, i alguns q comencen a fer figa, de moment no es tracten.

 

Ens continua tocant la rifa aigualida 🌧
Dissabte 27 van caure 10 litres/metre q. al Torrent de les Bruixes, per 4a. vegada aquest mes de juliol, que ja s’acosta als 50 lit., molt be repartits. I, al cap de l’any, ja en van 13: gairebé dues bones pluges mensuals, de promig.
 
I això també ha anat molt bé per aminorar el risc de tanta brancada per tala de pins morts per tomicus, que, per sort, aquest mes s’ha reduït molt a tot el terme. 
A Torribera, l’empresa “Paisatgisme Melcior”, contractada per la Diputació, ha fet, i ben fet, el gruix de la feina, en un temps rècord, i amb el bon sistema de trinxar la llenya in situ, de manera que la biomassa esmicolada s’ha quedat a la muntanya, i n’esdevindrà adob. 
Només falten
[28/7 23:05] Pep Palacio: … falten alguns detalls (munts de brancada) per a poder brindar -com Déu mana, amb xampany del bo- per l’excel.lència aconseguida.
Com a mostra, vegeu a les següents fotos l”abans” i el “després de la neteja”, del punt que, probablement, acumulava més brancada, una pista secundària:
A dia d’avui, el problema principal ja no és atribuïble a l’empresa contractada, sinó a la desídia imprudent de la pròpia Diputació, titular de la finca:
Són uns pins centenaris que tenen, des de fa molt de temps,  branques… a terra!, en un revolt (que defineix un petit oasi) de la pista central, per on passen sovint -i s’hi queden estones- grups de malalts de la Clínica… fumant!!! Fins quan tindrem la sort que no s’encengui???
Els forestals voluntaris ho estem, primer informant, i després denunciant, des del mes d’abril.
El cas és que és un tema puntual, i de relativament fàcil solució, que permetria de fer el brindis final:
 
 
 
⛈⛈⛈⛈🌳🌲🌳⛈⛈⛈⛈
Confirmat, ens està tocant la rifa celestial!:
Dimecres 17 juliol van caure 24 litres/metre que al Torrent de les Bruixes, la tercera bona pluja en 9 dies… en ple juliol! I, altre cop, després de l’aiguat, uns quants dies de més fresqueta, com fets a mida per a tallar, trinxar i retirar brancada, com s’està fent.
Així que, en menys d’un mes d’estiu, ja hem gaudit de 3 bons -i creixents en aigua: 6, 8.5, i 24 litres- episodis de pluja, i 12 en el conjunt anual.
 
Dimecres 17 fou un gran dia: per fi, la Diputació va començar a gestionar la ingent brancada de Torribera. Abans havia tocat a la nostra obaga (Camí dels Minerals…), els voltants de la Torre Pallaresa i Can Butinyà.
Quan, al març, la Generalitat estava acabant de tallar i gestionar les soques de pins morts i afectats pel tomicus, vam fer, a la muntanya, in situ, una reunió de la comissió tècnica local de seguiment del tomicus, per a valorar, i celebrar, la feina feta.
Considerem que, quan d’aquí a uns dies, la Diputació vagi acabant la gestió de la brancada, seria adient de fer la trobada final de la comissió. Els forestals hi convidarem, si ens reunim, a xampany, orxata i “lo que se tercie”, depenent dels gustos del personal, per a celebrar tota la feinada feta
 
      Els Bruixots del Torrent – C.E.P.
Diumenge 14 juliol van caure uns 8.5 litres / metre q. al Torrent de les Bruixes, 2n episodi de pluja estival, i 11è d’enguany.
Doncs sí, aquesta segona pluja, just en la 2a setmana de juliol, resulta ser bastant estratègica per poder aguantar l’estiu, atès q no solen fallar els aiguats de la 2a quinzena d’agost: ja falta, només, un meset…
… i aquesta aigua -i menys calor-, són una excel.lent notícia per a la retirada de brancada en curs.
Tenim la impressió q ens està tocant la rifa celestial…
 
I, dilluns 15, un pla d’ocupació municipal, ha acabat d’esbrancar l’accés i entorn de la Font d’en Bartomeu, darrer “polvorí” q quedava a Torribera a peu de pista; els q queden dins el bosc seran escomesos en els propers dies per la Diputació, segons la seva nota de premsa.
La neteja de l’entorn de la Font és una petita victòria del seny, tenint en compte q, a només uns 200 metres a ponent, al torrentet q puja del pàrquing vell de la zona esportiva de Torribera (divisòria de finques entre l’antiga Vinya d’en Gordi i la d’en Sol) hi ha hagut 6 incendis: el primer, el 1989 i el darrer el 2015; el de 1994 fou de tal virulència q va calcinar un camió de bombers a la zona de l’actual zona de pícnic del Bosquet de les Escoles. Poca broma, doncs, amb el foc!
 
🌧🌳🌧🌳🌧🌲🌧🌳🌧🌳🌧
Dilluns 8 juliol’19 (i una mica diumenge, i la matinada de dimarts), van caure uns 6 litres/metre q. al Torrent de les Bruixes, 1r episodi de pluja estival, i 10è d’enguany; un respiret que ajuda plantes i arbres a aguantar fins als xàfecs de la 2a quinzena d’agost, que fa molts anys que no fallen.
 
Hem esperat més del normal a dir-vos-ho, perquè pressentíem que hi podria haver alguna notícia més.
I així ha estat! 
Avui, dijous 11 jul., personal a sou de l’Ajuntament ha començat a treure brancada de l’accés a la Font d’en Bartomeu, el darrer “polvorí” que quedava A PEU DE PISTA!, a Torribera (dintre el bosc, en queden més de 50!!!)
La Diputació/Consorci Parc Serra Marina, va començar la setmana passada a retirar brancada de la banda del Camí dels Minerals, Font Alzina… Avui, dijous, són per Can Butinyà.
Sembla que deixen per al final  Torribera; potser hi començaran la setmana vinent. Nosaltres creiem que és el perill -i el volum, per descomptat- més gran. Són criteris… algun dia podrem dialogar-ne???
 
Per què han trigat 3 mesos i mig a fer-ho, i ja ben entrada la canícula? (tot és més perillós: espurnes de maquinària i vehicles, etc…)
Com és sabut, la Generalitat va fer -pel tema tomicus- Sta Coloma zona pilot a nivell català: va tallar i treure els pins morts a TOT el terme; enlloc més ho ha fet. 
Causes: moció unitària (tots els partits la van votar), demanant-ho, al Ple colomenc de maig’18… i -per què no dir-ho- per la pressió (posant en valor la moció unitària, única al país) que va fer a la Generalitat la secció local d’ERC. Tant de bo!!!
Però va quedar -com és habitual- moltíssima brancada mitjana i petita per tots els boscos afectats. Tocava -i toca!- a la Diputació, amb col·laboració municipal, de treure-la.
Els forestals voluntaris i les entitats (Centre d’Estudis de la Natura, Plataforma Serra Marina i C. Excursionista Puigcastellar) els ho vam demanar de seguida. I res.
Vam presentar  instàncies oficials a la Diputació (amb còpia a l’Ajuntament) descrivint l’extrema gravetat al bosc colomenc. I res; ni, per ara, resposta. I això que és preceptiva…
No vam tenir altre remei que dedicar moooolt de temps (en detriment de tasques forestals, que és el que sabem i ens agrada fer), a elaborar  informes i videos dels “polvorins” forestals i difondre’ls sistemàticament; per cert, alguns, d’altres ciutadans. I anaven passant setmanes, i mesos!
Agraïm a Catalunya Ràdio, “El Mirall” i altres mitjans d’haver-se’n fet ressò.
Valorem, en la seva justa mesura, que, per fi, (Diputació, propietària de Torribera!) i Ajuntament, hagin començat a actuar, encara que sigui en plena canícula (temps perillós). Més val tard que mai…
Tenim moltíssimes ganes de felicitar-los quan ACABIN la feina.
I a fe que val la pena. No recordem una situació de perill de foc com la que tenim
      Els “Bruixots” – C. E. P.
 
[12/6 23:05] Pep Palacio: 🌧🌳🌳🌧🌲🌧🌳🌳🌧
Dimarts 11 juny van caure 19 litres/metre q. al Torrent de les Bruixes, 7è episodi de pluja primaveral, i 9è d’enguany
[12/6 23:05] Pep Palacio: Greu perill de FOC a TORRIBERA, continua!
Dimecres 12 juny ha fet 2 setmanes de la reunió de la comissió tècnica local del tomicus, en la qual les 3 administracions, especialment la Diputació (propietària de la finca), es comprometien a retirar-ne la brancada: hi ha 54 “polvorins” (grans munts de restes de poda dels pins morts), a més de la que continua esbargida en camins i les seves vores, per on passa gent, massa sovint fumant.
Un dels més perillosos -potser el que més- és el de la Font d’en Bartomeu, que, com podeu veure al següent video, gravat el mateix dimecres 12 juny, no ha canviat, està igual que setmanes enrera.
Cal tornar a recordar que a Torribera hi viuen malalts, hi ha personal de servei, estudiants, docents i gent que hi passeja cada dia, massa sovint fumant????
I estem a una setmana del començament de l’ESTIU!!!
 
 
 
 
 
🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳

Resum COMISSIÓ local TOMICUS, 29-maig’19

 
Hi van ser: Generalitat, Diputació, Ajuntament i les entitats interessades en la conservació del bosc.
Des del punt de vista dels forestals voluntaris, les conclusions de la reunió van ser:
 
1.  Agrair i valorar el gran esforç de la Generalitat (i més, sabent q és en permanent i greu estat de penúria econòmica) per tallar i retirar els pins morts i afectats pel tomicus a TOT el terme colomenc, cosa q no ha fet ENLLOC més. Ja sabeu, moció UNITÀRIA al Ple municipal colomenc de maig’18, únic q coneixem a Catalunya…
 
2.  Brancada restant a Torribera:
a) La Generalitat pressionarà l’empresa adjudicatària de la tala per tal q retiri els munts de branques q encara hi queden, greu perill d’incendi.
b) Atès q ja som al juny, amb l’estiu a sobre, la Diputació, propietària de Torribera començarà, per fi, a actuar.
c) L’Ajuntament farà el q pugui, sobretot en la 1a. prioritat, brancada en pistes i les seves vores, per on passeja la gent, massa sovint fumant (burilles enceses+vent+calor = espurnes, FOC!)
 
Les 3 administracions són conscients q a Torribera hi viuen malalts. I q hi ha personal de servei, estudiants i docents. Per això hi ha molts hidrants (boques d’aigua x foc) per tota la finca.
Abans del juliol, caldrà fer una nova reunió per avaluar la retirada de “pólvora” llenyosa. Creiem q seria operatiu de fer aquesta coordinació sobre el terreny.
 
3. Encomanar als forestals voluntaris i entitats presents a la reunió, la visualització i localització dels munts de llenya més perillosos.
Doncs al cap de 3 dies, dissabte 1-6-19, ja vam lliurar a les 3 administracions el corresponent informe: 54 fotos i 4 videos, tots ells geo-localitzats.
 
 
Pep Palacio
 
 

REUNIÓ COMISSIÓ DE  SEGUIMENT DEL CONVENI DEL POBLAT IBÈRIC

El 7 de febrer del 2019 es va celebrar reunió de la comissió amb els representants de l’Ajuntament, Medi Ambient, Museu i CEP. Tot seguit us fem un breu resum, podeu trobar l’acta completa a la pag. web del centre.

El problema més important que té el Poblat  en aquets moments, és el greu estat en que es troben la major part dels murs de la vesant sud, molts d’ells ja han caigut i des d’el Gener tres nous fragments de murs  s’han  esfondrat.  La vegetació, l’acció humana i els senglars, contribueixen a la seva degradació.

El Museu demana poder fer un tractament fitosanitari per eradicar la vegetació agressiva, medi ambient es compromet a fer un estudi. Per la seva banda, el Museu aporta un estudi valorat en 50.000 € per recuperar totes les zones malmeses. Es treballarà per trobar els recursos.

El CEP planteja de nou recuperar el centre de recepció als visitants, que també serviria per guardar el material de les excavacions i es dotaria del serveis mes basics. Es recuperaran els estudis anteriors i es parlarà a la propera reunió.

També insistim novament en la urgent necessitat de professionalitzar i ampliar les guàrdies a dissabtes i diumenges, que són dies de afluència massiva de visitants.

Tot seguit, es comenten i valoren positivament les obres de la primera fase, que han millorat l’accés al poblat i la remodelació del planell.

El CEP manifesta la seva disconformitat per l’eliminació dels canals que recollien l’aigua de pluja en benefici del arbres del Planell, ens diuen que malgrat que està en el projecte de reforma no han pogut conservar-se per qüestions tècniques. Demanem que en èpoques de gran sequera, el Parc i l’Ajuntament es responsabilitzin del rec dels arbres per garantir la seva supervivència, perquè de moment,  tampoc arribarà aigua al Planell,  malgrat que constava també en el projecte inicial que ens varen passar.

A la tardor i coincidint amb la segona fase de les obres, es plantaran oliveres al voltant del Planell i es faran proves de hidrosembra en tot el Planell.

A l’entrada del Poblat, seran instal·lades unes barreres per impedir el pas de bicicletes i cavalls al recinte arqueològic.

PLAGA DEL TOMICUS

” La plaga del “Tomicus”, ha afectat greument les pinedes de Torribera, com va dir la directora del Parc de Serra de Marina, en una reunió el  desembre passat, ens hem de preparar per veure com canvia al paisatge de les nostres muntanyes en els propers anys.
Aquesta setmana, després de molts mesos de negociació han començat les feines de tallar i retirar els pins morts, feines que s’haurien d’haver fet el pic del hivern. Confiem no sigui massa tard.
Quan estiguin acabades les tales, posarem noves fotos de com a quedat el territori.”

burstburst

En els mesos de Març i Abril  s’han dut a terme les feines de retirar tots els pins afectats pel Tomicus a  Torribera, Can Butinyà, La Pallaresa i la zona obaga de la Font de l’Alzina. Aprofitant aquesta actuació, també han fet feines de “gestió forestal” tallant pins en algunes àrees que tenien massa densitat i afeblien el creixement del conjunt. Els tècnics, ara aposten per boscos més potents i a ser possible amb regeneració natural com ja està passant a la Serralada de Litoral, on l’extracció dels pins ha donat pas a potenciar les alzines, roures, oliveres, lledoners, etc.

burst burst

Haurem de veure si les nostres muntanyes tenen el mateix comportament, però de moment creiem que la feina era molt necessària i ha estat molt ben feta. Els arbres tallats, es van aprofitar per “biomassa” i la major part de  brancada petita es va triturar per “compost”.

Agraïm a la Generalitat, l’Ajuntament i tots els Grups polítics, el recolzament a les propostes que el CEP va denuncia i liderar en el seu dia.

TREBALLS FORESTALS

Després de una tardor extraordinàriament plujosa, ens hem trobat amb l’hivern més sec des que es tenen estadístiques. Nosaltres amb previsió i per lluitar contra les plagues, hem seguit millorant les retencions d’aigua de pluja en benefici de tots els pins adults i també de nombroses alzines, roures, i una gran surera tots ells al peu del Planell.

INCIVISME

Novament o com tants dissabtes, la paperera a la entrada del Poblat, estava totalment  a vesar i els seus voltants plens de restes de menjar, plàstics i tota mena de deixalles. Lamentable imatge que hauriem de millorar tant per part del Parc com per l’Ajuntament i naturalment que els visitants tinguin més cura.

burst

burst

dav

Un altre fet trist,  ha estat trobar la placa informativa de la cultura ibèrica a l’entrada del Poblat totalment ratllada, especialment el text en català. Ja es va comunicar al Museu i a l’Ajuntament.

Estat de la paperera del Planell el dissabte15 de Juny. Naturalment, ho vàrem deixar net i recollit.

Albert Bellido