|
[3/4] Pep Palacio
🌧🌧🌧🌳🌳🌲🌳🌳🌧🌧
[18/3 12:53] Pep Palacio:
Semblava la fi del món… però encara plou, hi ha senyals de vida!
Dilluns 16 març’20 van caure 17.5 litres / metre q. al Torrent de les Bruixes, 3er episodi de pluja hivernal, que prepara una esclatant primavera per a plantes, arbres i els animalons que els ronden.
[18/3 12:53] Pep Palacio: TOMICUS dels pins. L’actualitat, i balanç:
Ara fa just un any que la pressió unitària colomenca va aconseguir que la Generalitat tallés i retirés els pins morts i afectats de tot el nostre terme, cosa que encara no ha passat enlloc més.
Com ha anat? Veiem-ho, per zones:
Als torrents de l’OBAGA (Font de l’Alzina…), en tot aquest any hi han anat emmalaltint alguns grans pins, pocs. No n’hem continuat fent el seguiment exhaustiu, perquè encara hi glaça, i hi ha bon sotabosc: la mort, escassa, dels pins té alternatives.
El que ens preocupa és el SOLELL, on ja no hi gela, i l’efecte beneficiós dels grans pins és difícilment substituïble:
. Al Torrent de les Bruixes i la Riera de Can Calvet (fora de Torribera), on actuem els forestals voluntaris, no ha aparegut cap pi malalt, ni mort, en tot l’any. Potser té relació amb el fet que aquest mes ha fet dos anys que els fem, aixada en mà, grans replans de captació d’aigua pluvial, per enfortir-los davant les plagues. També fem gestió forestal.
. A la Torre Pallaresa hi hem detectat dos pins amb tomicus, gestionats per la propietat.
I, a l’escaire sud-oriental de la finca, un brot de fins a 4 pins morts, i uns quants d’afectats al seu voltant. Amb permís de la propietat, els hem fet grans rases, sobretot perimetrals, per enfortir els pins vius, especialment els circumdants al brot, i, així, aïllar el focus.
La tala i gestió dels pins morts i afectats l’assumeix el Consorci del Parc de la Serra de Marina, amb el compromís de fer-ho abans de final de mes, que sol eclosionar l’insecte.
. A la Torribera, que fou el cor del problema, la major part de la finca està bé, fa goig. La gran buidada de grans pins està sent molt ben aprofitada per les oliveres, que estan esdevenint les “reines del mambo”.
A la part alta de la finca, per sobre del gran dipòsit d’aigua, hi ha una zona, sense oliveres ni garrofers, etc.”de recanvi”, on els pins presenten molta “misèria”. En una eficient visita de treball que vam fer, fa poc, amb la directora i tècnics del Parc Serra Marina, municipals, i la responsable de Jardins de la Diputació, hi vam detectar 4 pins amb tomicus. Seran tallats i gestionats per la Diputació, també abans de final de mes. El gruix dels pins de la zona constitueixen el focus de processionària més gran i greu del terme. Caldrà estar-ne amatents.
En resum, observem que:
. L’actuació de la Generalitat fou un èxit. La plaga ha “rebrotat” ben poc
, Fa dos anys que sabem que l’estrés hídric dels pins, i la seva excessiva densitat, afavoreixen la mort per tomicus. Doncs està quedant demostrat que va bé hidratar-los, per enfortir-los, així com, també tallar-ne els sobrers, fent gestió forestal.
. Al Centre Excursionista Puigcastellar estem molt contents de la col.laboració que hi ha, en matèria forestal, entre els nostres voluntaris i el Consorci del Parc de la Serra de Marina, la Diputació i l’Ajuntanent.
|
NOTICIES DEL POBLAT I EL SEU ENTORN
El 4 i 5 de desembre han caigut 105 (cent cinc!) litres al solell de la muntanya colomenca, 6è episodi de pluja tardoral, i 23è d’enguany.Rècord -i primer episodi de més de 100 litres- de la dècada 2010-20 que estem acabant.Ens hem de remuntar a 2006 per trobar un episodi semblant. A l’anterior dècada n’hi va haver mitja dotzena “de tres dígits”. Repassant els registres dels darrers vint anys constatem que va plovent, i, darrerament, repartidet, però menys…L’escalfament de la Terra que provoquem els humans es va notant.A l’actual congrés mundial del clima de Madrid, els científics informen que el desaforat consum de CARN produeix la mateixa quantitat de diòxid de carboni que tots els mitjans de transport junts (avions, cotxes, vaixells…). Reaccionarem????
4 TRIMESTRE 2019
PLAGA DEL TOMICUS
Durant el mes d’agost, en dos tongades, el personal del Parc de la Serra de Marina, va retirar dels boscos de Torribera, les restes de brancada procedents de la gestió forestal i tala de pins afectats per el Tomicus i que eren altament perilloses . Aprofitant el fet, també es va procedir a petició nostre, a la poda de uns grans pins centenaris situats a peu de pista que tenien part de les branques a ran de terra.
El CEP va agrair per escrit a la directora del Parc Sra. Cinta Pérez, la bona feina feta.
Malauradament, ja des de final de juliol, han anat apareixen nous focus de pins afectats, actualment, ja hem detectat 3 focus en expansió al límit de Torribera amb la Pallaresa. Ja ens van advertir als tècnics del Parc, que la plaga estarà sempre latent i serà mes o menys agressiva en funció de les condicions climàtiques i de la qualitat del sol on estan les pinedes. Estarem vigilants i demanarem les actuacions pertinents
Es per això, que el nostre col·lectiu a treballat de valent en condicionar amb escocells la base dels arbres per reforçar la recollida d’aigua i podem confirmar que en tota l’àrea que està sota el nostre control no tenim ni un sol pi afectat.
El regim de pluges de la primavera/estiu, ha estat beneficiós per la seva quantitat i distribució en el temps. Hem tancat la temporada estival amb un sol incendi a la zona del Bosc Llarg, afortunadament controlat ràpidament per els bombers.
40 ANYS DEL COL.LECTIU CIUTADÀ
Aquest 2019, es compleixen 40 anys de la creació del grup “Col·lectiu Ciutadà” que va impulsar i liderar el nostre estimat i recordat amic Alfons Martínez.
L’Alfons va ser pioner i va participar activament amb tot el projecte de reconversió del riu Besós, que va estar a punt de ser cobert i quedar com una cloaca gegant en lloc de la gran zona verda que es avui.
Un altre gran lluita va ser la plantació d’arbres al carrers que amb la implicació dels polítics i nous ajuntaments democràtics, va permetre transforma i millorar la fesomia de la ciutat.
També i des de sempre, el col·lectiu a estat present amb totes les lluites per la preservació del medi ambient, destacarem el moviment per salvar Sant Jeroni del projecte urbanístic i del golf, o l’activisme permanent per aconseguir un parc verd i frondós a Can Zam.
Un altre gran obre iniciada per l’Alfons i el col·lectiu, va ser la recuperació de les fonts del de la nostra muntanya i alguna de ciutat com la del Manelic així com la plantació de tot tipus d’arbres al Torrent de les Bruixes i el seus voltants fins al peu del Poblat i el Planell de les Alzines, avui sortosament tenim un bosc consolidat que permet gaudir de la natura al límit mateix de la ciutat i que també a servit per preservar part del territori de l’especulació urbanística.
Avui, el grup manté la seva activitat amb la plantació, poda i gestió forestal integral, així com el manteniment de les fonts i camins del solei de la muntanya colomenca, per això ens hem implicat tant amb el problema de la plaga del Tomicus.
POBLAT IBÈRIC
Seguim demanat la màxima prioritat per consolidar i restaurar els murs de la vesant sud, cada dia en mes mal estat i també el control dels visitants al Poblat i la delimitacióde les zones de passeig. El gran nombre de persones que visitant el Poblat, -algunes poc curoses- està malmetent greument el jaciment. A la propera reunió del ”Grup de Treball del Poblat Ibèric Puig Castellar” amb l’Ajuntament i el Museu tornarem a posar el tema sobre la taula.
JORNADA DE TREBALL
El passat 9 de Novembre es va celebrar la Jornada de Treball, aquest any, hem recuperat la vegetació, la font i tot l’entorn de la “Font d’en Bartomeu” a Torribera, lloc molt visitat i idíl·lic però que estava totalment abandonat.
Al comunicar-li al regidor de Medi Ambient Sr. Rodilla el nostre projecte, també es va voler implicar, i va enviar dies abans la brigada municipal que va avançar bona part de la feina, al que ens va permetre acabar les tasques previstes i a mes que una part dels participants anessin al bosc de l’antiga vinya d’en Sol a reforçar i millorar els escocells per la retenció d’aigua de pluja.
Tots el participants van quedar molt satisfets de la feina i com sempre, la nostra “Bruixa fruitera” Mercè Prat, ens va preparar un any mes, un esplèndid esmorzar de fruita per recuperar forces i xerrar una estona dels vells temps i amics i dels 40 anys de la fundació del Col·lectiu Ciutadà.

1a foto:
Al capdavall de la tanca entre la Torribera i la Pallaresa, es veu un pi mort (gris)
Més amunt, a la dreta del filat elèctric, un altre (rogenc).
A l’esquerra de la línia de les torres elèctriques hi ha un tercer focus, que no apareix a la foto:
La Generalitat va fer una gran feina tallant i retirant centenars de pins morts i afectats, però els seus tècnics ja ens van advertir, al juliol, en presència de la consellera d’Agricultura, que el tomicus, a Gramenet, va quedar com un incendi controlat, però no apagat del tot. Cal estar alerta!
2a foto, del 26 de setembre, la millor notícia!
Mireu el goig que fan els dos pins centenaris que tenien branques a terra, a Torribera, un cop podats a càrrec del Consorci del Parc de la Serra de Marina, que també va impulsar una segona retirada de brancada resultant de la poda per tomicus.
Al C. Excursionista Puigcastellar estem molt contents per aquests fets, i que la direcció del Consorci del Parc ens vagi demostrant, un cop rera l’altre, que té paraula, i que compleix els seus compromisos. Gràciesssss!!!!
I 3a, Jornada de Treball:
La Font d’en Bartomeu, a Torribera, defineix un racó un xic idíl.lic, íntim, on es pot escoltar el silenci enmig dels refilets dels ocells…
Però la font no raja, i l’entorn està com abandonat.
Us apunteu a fer-hi una bona “puesta a punto”?
PASSA-HO!!!
Entre la Diada i la vigília, van caure 40 litres/metre q. al solell de la muntanya colomenca, 8è episodi de pluja estival, i 17è (i rècord) d’enguany.
És normal, en la transició de l’estiu a la tardor solem tenir les pluges -i tempestes!- més abundoses de l’any.
Els nostres arbres tenen assegurada una ben bona brotada tardoral: us invitem a fer algun passeig per la nostra muntanya, per gaudir-ne, i de valent 😀⛈🌳
⛈
⛈
⛈
⛈
Aquest any, les pluges del temps “de la Mare de Déu” (15 ag.), han arribat amb puntualitat més que britànica: Dilluns 12 d’agost van caure 11 litres/metre que al Torrent de les Bruixes, 5è episodi de pluja estival, i 14è d’enguany.
Ja teníem l’estiu força encarriladet, però ara ja és de luxe: a l’estació més dura de l’any, els arbres, en general, no han parat de créixer!
Una altra cosa que va bé és la gestió de la brancada per tala de pins morts. Vegeu el darrer número del “Mirall”:
I les bones notícies continuen: El 7 d’agost, personal del Parc de la Serra de Marina, i del pla d’ocupació municipal, han retirat la brancada pendent d’un dels punts més crítics: ja s’estan complint els acords presos en la visita conjunta d’inspecció a Torribera (31 de juliol) mencionada en el darrer paràgraf de l’article del “Mirall”. Ens en congratulem al Centre Excursionista Puigcastellar.
Bon i verd agost!
Els Bruixots del Torrent
Visita fructífera a Torribera, 31-7-19:
. La directora Parc Serra Marina, Cinta Pérez
. Tècnic empresa “Paisatgisme Melsió”, (així s’escriu, i no “Melcior”, q seria la versió normativa d’aquest nom)
. Pep Palacio, pel Col.lectiu Ciutadà (CEP).
Temes tractats (i propostes al respecte):
– Pins centenaris amb branques a terra (escolteu l’àudio q acompanyem)
– Alguns munts de brancada (pocs, però q contenen branques gruixudes), q ja no seran gestionats per l’empresa, sinó pel propi Parc i… (escolteu l’àudio)
– Algun pi mort, i alguns q comencen a fer figa, de moment no es tracten.
Resum COMISSIÓ local TOMICUS, 29-maig’19
REUNIÓ COMISSIÓ DE SEGUIMENT DEL CONVENI DEL POBLAT IBÈRIC
El 7 de febrer del 2019 es va celebrar reunió de la comissió amb els representants de l’Ajuntament, Medi Ambient, Museu i CEP. Tot seguit us fem un breu resum, podeu trobar l’acta completa a la pag. web del centre.
El problema més important que té el Poblat en aquets moments, és el greu estat en que es troben la major part dels murs de la vesant sud, molts d’ells ja han caigut i des d’el Gener tres nous fragments de murs s’han esfondrat. La vegetació, l’acció humana i els senglars, contribueixen a la seva degradació.
El Museu demana poder fer un tractament fitosanitari per eradicar la vegetació agressiva, medi ambient es compromet a fer un estudi. Per la seva banda, el Museu aporta un estudi valorat en 50.000 € per recuperar totes les zones malmeses. Es treballarà per trobar els recursos.
El CEP planteja de nou recuperar el centre de recepció als visitants, que també serviria per guardar el material de les excavacions i es dotaria del serveis mes basics. Es recuperaran els estudis anteriors i es parlarà a la propera reunió.
També insistim novament en la urgent necessitat de professionalitzar i ampliar les guàrdies a dissabtes i diumenges, que són dies de afluència massiva de visitants.
Tot seguit, es comenten i valoren positivament les obres de la primera fase, que han millorat l’accés al poblat i la remodelació del planell.
El CEP manifesta la seva disconformitat per l’eliminació dels canals que recollien l’aigua de pluja en benefici del arbres del Planell, ens diuen que malgrat que està en el projecte de reforma no han pogut conservar-se per qüestions tècniques. Demanem que en èpoques de gran sequera, el Parc i l’Ajuntament es responsabilitzin del rec dels arbres per garantir la seva supervivència, perquè de moment, tampoc arribarà aigua al Planell, malgrat que constava també en el projecte inicial que ens varen passar.
A la tardor i coincidint amb la segona fase de les obres, es plantaran oliveres al voltant del Planell i es faran proves de hidrosembra en tot el Planell.
A l’entrada del Poblat, seran instal·lades unes barreres per impedir el pas de bicicletes i cavalls al recinte arqueològic.
PLAGA DEL TOMICUS
” La plaga del “Tomicus”, ha afectat greument les pinedes de Torribera, com va dir la directora del Parc de Serra de Marina, en una reunió el desembre passat, ens hem de preparar per veure com canvia al paisatge de les nostres muntanyes en els propers anys.
Aquesta setmana, després de molts mesos de negociació han començat les feines de tallar i retirar els pins morts, feines que s’haurien d’haver fet el pic del hivern. Confiem no sigui massa tard.
Quan estiguin acabades les tales, posarem noves fotos de com a quedat el territori.”
En els mesos de Març i Abril s’han dut a terme les feines de retirar tots els pins afectats pel Tomicus a Torribera, Can Butinyà, La Pallaresa i la zona obaga de la Font de l’Alzina. Aprofitant aquesta actuació, també han fet feines de “gestió forestal” tallant pins en algunes àrees que tenien massa densitat i afeblien el creixement del conjunt. Els tècnics, ara aposten per boscos més potents i a ser possible amb regeneració natural com ja està passant a la Serralada de Litoral, on l’extracció dels pins ha donat pas a potenciar les alzines, roures, oliveres, lledoners, etc.
![]() |
![]() |
Haurem de veure si les nostres muntanyes tenen el mateix comportament, però de moment creiem que la feina era molt necessària i ha estat molt ben feta. Els arbres tallats, es van aprofitar per “biomassa” i la major part de brancada petita es va triturar per “compost”.
Agraïm a la Generalitat, l’Ajuntament i tots els Grups polítics, el recolzament a les propostes que el CEP va denuncia i liderar en el seu dia.
TREBALLS FORESTALS
Després de una tardor extraordinàriament plujosa, ens hem trobat amb l’hivern més sec des que es tenen estadístiques. Nosaltres amb previsió i per lluitar contra les plagues, hem seguit millorant les retencions d’aigua de pluja en benefici de tots els pins adults i també de nombroses alzines, roures, i una gran surera tots ells al peu del Planell.
INCIVISME
Novament o com tants dissabtes, la paperera a la entrada del Poblat, estava totalment a vesar i els seus voltants plens de restes de menjar, plàstics i tota mena de deixalles. Lamentable imatge que hauriem de millorar tant per part del Parc com per l’Ajuntament i naturalment que els visitants tinguin més cura.
Un altre fet trist, ha estat trobar la placa informativa de la cultura ibèrica a l’entrada del Poblat totalment ratllada, especialment el text en català. Ja es va comunicar al Museu i a l’Ajuntament.
Estat de la paperera del Planell el dissabte15 de Juny. Naturalment, ho vàrem deixar net i recollit.
Albert Bellido