ACTA DE LA REUNIÓ DE TREBALL DEL POBLAT

REUNIÓ “GRUP DE TREBALL DEL POBLAT IBÈRIC DEL PUIG CASTELLAR”

 

Acta n. 8  –  27 d’abril de 2021

ASISTENTS:

 • Ajuntament

Medi Ambient:     Álvaro Rodilla i Francesc Bernet

Cultura:                              Pepe Velasco

Museu:                   Magda Clavell i Conxita Ferrer

 • Parc Serra Marina :      Antoni Navarrete
 • E.P:                            Albert Noguera i Albert Bellido

 

La reunió es realitza via telemàtica.

(En negreta el punts del ordre del dia)

 

 1. Nova senyalització del recorregut pel Jaciment (itinerari, nous rètols, limitacions etcètera

Aquest punt que tantes vagades ha demanat el Centre es posa a debat, tothom està d’acord en la necessitat de controlar i millorar l’afluència dels visitants al Poblat i que se segueixi un itinerari interior. Acordem determinar el recorregut i la senyalització corresponent a càrrec del Museu. El Parc ofereix col·laboració econòmica per a la retolació, tot i que ha de ser segons tipologies del Parc. El CEP ho agraeix, i creu que no serà problema que hi hagi dos tipus de senyalització, les actuals i les noves, ja que tenen finalitats ben diferenciades.

 

 1. Sanejament de l’entrada al Poblat (paperera, substitució rètols actuals)

Es constata que ha millorat molt la recollida de la brossa de la paperera, a càrrec del Ajuntament i del Parc. Malgrat tot, degut a la gran afluència, és difícil tenir-la sempre en condicions. El Parc manifesta que són contraris a tenir papereres en espais naturals, ja que la gent ha d’endur-se les seves deixalles. Tenen comprovat que al final acaba funcionant. En tant es decideix això, la Magda Clavell (Museu) demana un canvi en la ubicació de la paperera a un indret més discret i no tant preeminent, i que enlletgeix l’entrada al Poblat. El Parc ho estudiarà.

 

 1. Tancament del Poblat per la zona Sud

Tothom hi està d’acord i es manifesta la urgència de realitzar l’arranjament.

Cal reforçar la porta i reposar el tram de filat trencat.

L’Ajuntament es compromet a fer les obres pertinents.

Es posarà rètol informatiu per indicar que l’entrada al Poblat és pel Planell de les Alzines.

 

 1. Intervencions arqueològiques 2021

Des del Museu, la Magda i la Conxita informen sobre la decisió de no fer aquest any campanya d’excavació i destinar els fons íntegrament a la rehabilitació i consolidació dels murs del vesant sud, i a la reparació del murs ja restaurats, però que han patit actes de vandalisme greus. Les feines estan programades pel mes d’octubre.

 

 1. Neteja de vegetació / desbrossada del jaciment

Com cada any, es farà una desbrossada general al mes de maig i si fos necessari es faria una segona actuació a l’agost.

Es proposa també una actuació manual per arrencar les arrels dels lliris, especialment als costats dels murs, que en degraden greument l’estabilitat. El Centre accepta fer aquesta tasca sota la direcció del Museu. Es faria després de la desbrossada.

 

 1. Vigilància caps de setmana

Les primeres setmanes va tenir algun problema i va faltar alguns dies a la feina. Ara ha millorat. Es comenta que amb l’allau de visitants farien falta mínim dos vigilants, un a l’entrada i un altre al cim.

L’Albert Noguera esmenta el problema de que molts visitants no són conscients que estan a un jaciment arqueològic i no pensen en l’interès històric i la fragilitat de les restes. Simplement han sortit d’excursió pujant fins el cim, sovint esmorzen dins dels habitacles i seuen sobre els murs, prenen el sol a la teulada de la casa reconstruïda i salten i passen per sobre els murs.

És d’esperar que el fi de l’estat d’alarma i confinament redueixi la pressió i tornem a una certa normalitat.

 

 1. Augment de l’afluència de visitants: valorar possibles solucions de cara a la conservació del jaciment (Centre de recepció de visitants)

Enllaça amb els comentaris del punt anterior, excés de visitants, actes impropis, poca valoració del jaciment, etcètera.

De moment i com que el centre d’acolliment no és factible de moment, el Parc proposa la instal·lació d’una petita estructura coberta per donar aixopluc a un “informador-vigilant” que seria l’encarregat de donar informació sobre el Poblat i normes de visita, controlant al mateix temps el nombre de persones.

Tenen algunes experiències molt positives en altres parcs de la Xarxa de Parcs naturals.

El Parc podria finançar la instal·lació i col·laborar parcialment en el cost de la persona -només caps de setmana-.

L’Ajuntament i el Parc estudiaran el possible conveni per endegar el projecte.

Això reforçaria molt la vigilància i la imatge del Poblat.

 

 1. Franja de neteja i desbrossada a dreta i esquerra de la pujada al Poblat, des del Planell de les Alzines a l’entrada del recinte. Per motius de seguretat contra incendis i estètica paisatgístiques

Proposta del CEP que s’aprova. Medi Ambient ho endegarà: en Francesc Bernet parlarà amb la tècnica de M.A, l’Amparo Benjumea, per fer una visita conjunta CEP-Ajuntament, per valorar com i quan es pot fer.

 

 1. Com actuar per reduir els “botellons” i les festes nocturnes a l’interior del Poblat i d’altres actes incívics i o vandàlics

Es comenta la dificultat de controlar aquest actes, passa a tots els parcs de la Diputació i de manera més greu als que tenen a prop ciutats grans. S’hi han detectat alguns “botellons” al Planell i al propi Poblat.

Seria necessari incrementar el patrullatge tant dels guardes del Parc com de la Policia Municipal i l’A.D.F de Montcada.

És un tema de molt difícil solució, ja que sovint esdevenen en hores nocturnes.

 

 1. Subvencions o ajuts de la Diputació, via Parc Serra de Marina

L’Antonio Navarrete comenta que el Parc, mitjançant la Diputació, atorga una subvenció anual de 10.000 € al Poblat del Turó de les Maleses de Montcada. Es gestiona per un conveni entre el Parc i els Amics del Museu de Montcada.

Acordem que l’Ajuntament i el Parc faran les passes per veure com podríem establir un conveni similar. En el nostre cas, com que el Museu és part del Ajuntament, si fos necessari es podria fer servir el CEP com la figura jurídica pont per aquest conveni.

 

 

A les 18.45 es dóna per acabada la reunió.